Франция спира процеса на визова либерализация за гражданите на Косово

Френският президент Еманюел Макрон заяви на пресконференция заедно с премиера на Албания Еди Рама, че Франция е спряла процеса на визова либерализация за косовските граждани, тъй като страната не е спазила думата си.


„Ние ви се доверихме по въпроса за визите, въпросът е спрян от Франция, думата не се спазва, чакам двете страни да се ангажират. Това е условие за мир в целия регион“, заяви Макрон.

Той беше твърд в подхода, който Париж има в диалога между Косово и Сърбия, като поиска възможно най-бързо спазване на френско-германския план за нормализиране на отношенията, възможно най-бързо организиране на изборите в северните общини, както и признаването на Асоциацията на сръбските общини от страна на Косово.

„Очакваме от Косово и Сърбия реорганизация на изборите в северните общини, участие на сърбите, признаване на Асоциацията от Косово. Очаквам Вучич да бъде отговорен, очаквам същото от Османи и Курти“, той твърди.

Макрон уточни, че следи зорко развитието на напрежението между Косово и Сърбия и че самият той очаква от сръбския президент Александър Вучич да осъди акта на атаката в северно Косово, където беше убит косовски полицай.

Отговорност на Вучич е да осъди акта, защото той помага да се установи спокойствие, според Макрон.

"Ние внимателно следим напрежението между Прищина и Белград. Франция и Германия направиха предложение, което е силно и добро. Очакваме то да бъде уважено и от двете страни. Отговорност на Вучич е да осъди недвусмислено действията от 24 септември, тъй като това ще допринасе за възстановяването на спокойствието на границата“.

„Очаквам Вучич и Курти да бъдат отговорни за това, което правят. Дадената дума не се спазва и през следващите седмици очаквам страните да работят помежду си. Заложен е мирът в целия регион“, заключи френският президент.


Крайните срокове не са решение

За френския президент Еманюел Макрон определянето на крайни дати за членство на една страна в Европейския съюз няма никакъв смисъл.

Напротив, именно реформите, предприети от държавите в процеса на присъединяване, са решаващи за европейската интеграция.

Идеята на френския президент за Европейската политическа общност е да се сложи край на един "лицемерен и неработещ механизъм".

От своя страна премиерът Еди Рама описа визитата на Макрон като "приятелска". Рама подчерта ангажираността за по-нататъшно задълбочаване на отношенията между страните.

Тези отношения, според Рама, са претърпели неочаквано развитие през последните години в резултат на повторното ангажиране на Франция в региона, „чрез прекия ангажимент на президента в търсене на много конкретни и продуктивни решения за ЕС и Западните Балкани“. /БГНЕС