Франция затваря музея "Помпиду" за пет години през 2025 г.

Центърът "Помпиду" в Париж, един от най-добрите музеи за модерно изкуство в света, ще бъде затворен за ремонт за пет години, считано от 2025 г., съобщи френският министър на културата, предаде АФП.

В "Помпиду" се съхраняват творби на художници от Пабло Пикасо до Василий Кандински и миналата година е посрещнал повече от три милиона посетители. Но новаторската му структура "отвътре навън" на архитектите Ричард Роджърс и Ренцо Пиано, която показва тръбопроводите отвън, е претърпяла сериозно износване.

Институцията е изправена и пред силната конкуренция на по-новите парижки галерии, създадени от мегабогатата фондация "Луи Вюитон" и милиардера Франсоа-Анри Пино.

Министърът на културата Рима Абдул Малак заяви, че ремонтът ще "позволи оцеляването му" и приветства музея за това, че е приел 300 милиона посетители от откриването му през 1977 г.

Музеят "Помпиду" разполага с най-голямата колекция от съвременно изкуство в Европа и е водещият в света заемодател на картини и скулптури, като предоставя между 8000 и 10 000 картини годишно на други музеи и галерии.

Първото голямо обновяване на сградата в нейната история ще струва 262 млн. евро (287 млн. долара) и ще обнови структурата с оглед на противопожарната безопасност, достъпа за хора с увреждания и общия ремонт.

Отвътре ще бъдат преработени пространствата на галериите, ще бъдат създадени нови зони за по-младите посетители и ще бъде разширена изключително популярната обществена библиотека.

Първоначално се планираше модернизацията да продължи от 2023 г. до 2027 г., за да може сградата да отвори отново за 50-годишнината си, но сега тя ще отвори врати едва през 2030 г.

В последно време "Помпиду" се опитва да увеличи хазната си с международни сделки, като през март подписа споразумение със Саудитска Арабия за подпомагане на изграждането на музей на модерното изкуство в наследствения обект Ал-Ула.

Той вече има франчайз музеи в Шанхай, Брюксел и Малага, Испания, както и голям филиал в Мец, Източна Франция.

Освен това работи с корейската бизнес група Hanwha по серия от изложби в Сеул. /БГНЕС