Фредерик Васьор е новият шеф на Ферари

Французинът Фредерик Васьор бе определен за шеф и генерален директор на Ферари, като пред него е поставена задачата да спре доминацията на Ред Бул в последните два сезона. Това ще бъде първа работа на 54-годишния специалист за един от най-силните отбори във Формула 1.

Фредерик Васьор.

Ферари Н.В. днес обяви, че Фред Васьор ще се присъедини към Скудерия Ферари на 9 януари като шеф и генерален директор“, се казва в изявление на „черните кончета“. Васьор запълва празнината, оставена след оставката на Матиа Биното миналия месец. До нея се стигна, след като Ферари се провали в опита си да се конкурира с Ред Бул, независимо от обещаващия старт на кампанията.

Васьор до скоро бе главен изпълнителен директор и шеф на Заубер Моторспот (в момента подвизаващ се под името Алфа Ромео), като бе там от 2017-а насам. Преди това той бе шеф на Рено през 2016. Васьор стана известен с това, че открива и развива нови таланти, помагайки за спечелването на сериите Ф2 през 2005 и 2006 с бъдещите световни шампиони съответно Нико Розберг и Люис Хамилтън. Той има добри взаимоотношения от юношеските категории с пилота на Ферари Шарл Льоклер.

Италианският тим стартира с две победи в откриващите три състезания този сезон, но след това не успя да се пребори с Ред Бул и Макс Верстапен. Льоклер финишира втори в крайното подреждане, но на почти 150 точки от нидерландеца, който защити световната си титла. Ферари остана втори и при конструкторите, но над 200 пункта зад Ред Бул. Кими Райконен донесе последния триумф на „черните кончета“ през 2007, а последната титла при конструкторите дойде през следващата година. /БГНЕС