Фрейзър-Прайс победи Томпсън-Хера с трето време в историята на 100 метра

Ямайската спринтьорка Шели-Ан Фрейзър-Прайс демонстрира огромната си класа за пореден път и победи намиращата се в невероятна форма своя сънародничка Илейн Томпсън-Хера в бягането на 100 метра на турнира от Диамантената лига в Лозана, Швейцария.

Шели-Ан Фрейзър-Прайс.

Томпсън-Хера защити олимпийската си титла в късия спринт в началото на месеца, а преди по-малко от седмица записа второ време в историята на дисциплината с 10.54 секунди в Юджийн, като и в двата случая Фрейзър-Прайс се нареди втора. Миналата вечер ролите се преобърнаха и 34-годишната Фрейзър-Прайс стигна до успеха с изключителен резултат - 10.60 секунди и трето време в историята. Томпсън-Хера се нареди втора с 10.64, а по подобие на Токио и Юджийн призовата тройка допълни Шерика Джаксън, също от Ямайка.

"Вярвата или не, аз все още не съм избягала най-доброто си състезание. Знам, че мога да дам още, защото все още имам да работя по техниката си. Очкавайте още от мен през този сезон, целта ми е да сляза под 10.6", сподели след успеха Фрейзър-Прайс, която е двойна олимпийска и четирикратна световна шампионка на 100 метра. До края на сезона Фрейзър-Прайс и Томпсън-Хера ще се опитат да атакуват 33-годишния световен рекорд на американката Флорънс Грифит-Джойнър от 10.49 секунди.

Новата световна рекордьорка Юлимар Рохас не разочарова феновете в Лозана и подобри рекорда на Диамантената лига два пъти с два поредни опита в тройния скок - 15.42 и 15.52 метра. Венецуелката скочи и 15.56, но при попътен вятър над нормата от 3.5 метра в секунда. Рохас призна, че ще се опита да подобри собствения си световен рекорд от 15.67 метра на последното състезанието от Диамантената лига за годината в Цюрих.

Леа Шпрунгер сложи край на кариерата си пред родна публика.

Норвежецът Карстен Вархолм, който разби рекорда на 400 метра с препятствия на Олимпийските игри в Токио, имаше труден преход към гладкото бягане на 400 метра и макар че водеше след първата половина на състезанието, но след това загуби скорост и завърши на четвърто място с 45.51 секунди, което е само с 0.45 по-бързо от рекорда му при хърделите. Изненадваща загуба в овчарския скок записа олимпийският шампион Мондо Дуплантис, който завърши четвърти с 5.72 метра зад Крис Нилсен, Сам Кендрикс и Тимур Моргонов.

Победи в Лозана записаха Райън Краузър (тласкане на гюле), Якоб Ингебрицен (3000 метра), Йоханес Ветер (хвърляне на копие), Фемке Бол (400 метра с препятствия) и Мария Ласицкене (висок скок). Най-големо овации от публиката в Лозана обра швейцарката Леа Шпрунгер, която завърши на четвърто място в бягането на 400 метра с препятствия, което бе последно в кариерата ѝ. /БГНЕС