Фрейзър-Прайс поведе ямайски хеттрик в спринта на 100 метра

Ямайката Шели-Ан Фрейзър-Прайс спечели рекордна пета световна титла в спринта на 100 метра, след като надви своите сънароднички Шерика Джаксън и Илейн Томпсън-Хера на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, САЩ.

35-годишната Фрейзър-Прайс, която спечели първата си световна титла в дисциплината преди 13 години, записа рекорд на първенствата с 10,67 секунди, за да се превърне в първия атлет с пет златни медала в индивидуална бегова дисциплина. На второ място се нареди Джаксън с лично постижение - 10,73, а топ 3 допълни петкратната олимпийска шампионка Томпсън-Хера с 10,81, като това бе първи медал от световно първенство за нея.

"Дори не мога да си представя колко много удари съм понесла и отново съм тук. Продължавам да си напомням, че не става въпрос, че нямаш умения, а да уцелиш точното време. Днес бе точният момент", сподели щастливата Фрейзър-Прейс след успеха.

Двукратният олимпийски шампион в тласкането на гюле Райън Краузър достигна до дългоочакваната първа световна титла, и то в родния си щат Орегон. Краузър поведе тройна победа на домакините с рекорд на световните първенства - 22,94 метра. Само на пет сантиметра зад него остана световният шампион от Доха Джо Ковач, а бронзовия медал спечели Джош Ауотунде с 22,29.

"Наистина е специално да го направя в моя роден щат, спомням си как тласках в този сектор като 12-годишен. Не съм си и мечтал, че 17 години по-късно ще стигна дотук. Поздравления за Джо и Джош, имахме страхотна вечер. Никога няма да я забравя", каза Краузър.

В сектора за овчарски скок в американска битка олимпийската шампионка Кейти Нажот надви световната шампионка на закрито Санди Морис. И двете записаха резултат 4,85 метра, но Морис допусна една грешка на предишната височина, което я остави на второ място. На почетната стълбичка се качи и Нина Кенеди от Австралия.

Американски триумф имаше и в бягането на 110 метра с препятствия при мъжете, където Грант Холоуей, Трей Кънингам и Асиер Мартинес (Испания) оформиха призовата тройка. /БГНЕС