Френската полицията е обвинена в насилие по време на протестите

Френската полиция е подложена на критики заради предполагаемото насилие от страна на силите на реда при справянето с протестите срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, предаде АФП.

Вчера френските власти арестуваха над 450 души по време на най-ожесточените демонстрации от началото на годината срещу законопроекта за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

В дните преди протестите правозащитниците изразиха безпокойство от това, което определиха като "произволни" задържания и прекомерна употреба на сила от страна на полицията.

Служителите по сигурността обаче защитиха действията си, като заявиха, че реагират на агресивни бунтовници и анархистки групи, които често проникват във френските демонстрации, за да провокират сблъсъци.

Френската лига на "Human Rights Watch" обвини властите, че "подкопават правото на гражданите да протестират чрез непропорционално и опасно използване на обществена сила".

"Авторитарната промяна на френската държава, брутализирането на социалните отношения чрез нейната полиция, насилието от всякакъв вид и безнаказаността са голям скандал", заяви президентът на лигата Патрик Бодуен.

Групите за защита на правата изразиха загриженост относно многократното използване от полицията на "kettling", наричан също "капан и задържане" в САЩ, тактика за контрол на тълпата, състояща се в ограждане на протестиращите на малка площ.

Появиха се съобщения, че полицията е задържала чуждестранни ученици и други невинни минувачи, стреляла е със сълзотворен газ по протестиращите в затворените зони и дори е ранила един мъж толкова тежко, че се е наложило да му ампутират тестиса.

БГНЕС припомня, че правителството на Макрон използва спорно изпълнително правомощие, за да приеме законопроекта за пенсиите без гласуване в парламента, което предизвика възмущение и спонтанни протести в големите градове.

В дните след това в социалните медии се появиха видеоклипове, на които се вижда как полицията блъска или удря демонстранти.

От „Human Rights Watch” заявиха, че полицаите повтарят подобни "злоупотребяващи тактики за контрол на тълпата и борба с безредиците" като тези по време на антиправителственото движение на "жълтите жилетки" през 2018-2019 г. от предишния мандат на Макрон.

"Френските власти очевидно не са си взели поука от това и не са преразгледали своите полицейски политики и практики за контрол на тълпата", заяви директорът на „Human Rights Watch” Франция, Бенедикт Жанерод.

Критиците осъдиха полицията, която извършва мащабни "превантивни" задържания, и заявиха, че дори случайни минувачи са станали жертва на тези мерки.

В един от случаите двама 15-годишни австрийци, които били на ученическа екскурзия, са попаднали сред задържаните от полицията, съобщава вестник "Либерасион". Двамата тийнейджъри, които се опитвали да намерят семействата си, прекарали нощта в ареста, преди да се намеси посолството им.

Същата вечер е бил задържан и мъж, който бил излязъл навън, за да тича.

Той разказа, че е бил задържан по обвинения, които са били произволно отбелязани в обвинителния акт, и е бил освободен едва на следващия ден.

Тогава силите за сигурност са задържали 292 души, но 283 от тях са освободени без обвинения.

Макрон осъди насилието от вчерашната нощ и заяви, че силите за сигурност са работили "по образцов начин".

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви, че полицията е реагирала на "нарушители на обществения ред, често от крайната левица", които са причинили раняването на 441 полицаи.

Според източници, заподозрени анархисти и други протестиращи са подпалвали боклуци, чупили витрини на магазини и са хвърляли камъни и фойерверки по органите на реда.

Дарманен заяви, че през изминалата седмица са започнали 11 вътрешни разследвания на предполагаеми случаи на полицейско насилие.

"Възможно е отделни полицаи, често поради умора, да извършат действия, несъответстващи на това, на което са били научени", каза той.

В един от тези случаи жена се е оплакала, че полицай на мотоциклет я е пребил с палка, докато е била приклещена към стена в Париж.

Началникът на парижката полиция Лоран Нуньес заяви по-рано тази седмица, че "няма неоправдани арести" и че силите за сигурност са задържали хора от "събрания с цел извършване на насилие".

Той защити полицейското звено с мотоциклети, известно като BRAV-M, което критиците призовават да бъде разпуснато, като "особено добре приспособено за разпръскване" на групи.

Правозащитните групи отдавна обвиняват френската полиция в бруталност и расизъм, но твърдят, че вътрешните разследвания водят до малко санкции. /БГНЕС

Париж / Франция