Френски енергиен профсъюз с "акция Робин Худ" срещу пенсионната реформа

Френски профсъюз играе ролята на "Робин Худ", като раздава безплатно електричество и газ в знак на протест срещу проекта за пенсионна реформа, който включва постепенно повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, акцентирайки върху най-големия профсъюз в страната CGT.

Проектът предизвика масово възмущение и вълна от демонстрации, след като правителството обяви плановете си.

Стачки и протести избухнаха в цялата страна на 19 януари, като според CGT най-малко 2 млн. души са участвали в масови демонстрации.

CGT съобщи, че членовете, работещи в енергийния сектор, са участвали в "акция Робин Худ" срещу предложението за реформа в парижкия регион и други градове, включително Лил, Нант, Лион, Ница и Марсилия.

"Няколко болници и клиники, общински пързалки и плувни басейни, обществени спортни центрове, ... библиотеки, средни училища, гимназии, детски градини, колективно отопление на университети или HLM (жилища с нисък наем), обществено осветление на малки и средни градове и социални жилища са получили безплатно електричество или газ", заявиха от CGT.

Енергетиците, които протестират срещу пенсионната реформа предоставиха на малки предприятия, като например пекарни по-евтин ток.

"Тези действия в енергетиката едва сега започват", заявиха от профсъюза./БГНЕС

Тагове: