Френски ресторант с аржентински шеф готвач е коронован за най-добър в света 

Френският ресторант „Mirazur“, управляван от аржентинския готвач Мауро Колагреко, бе коронясан за най-добър в света на специална церемония, предаде АФП.

Аржентинският шеф готвач Мауро Колагреко в седата с приза за най-добър рестирант

На второ място сред 50-те най-добри ресторанти в света, удостоени и заради получени звезди Мишлен, е „Noma“ в Копенхаген, а на трето място „Asador Etxebarri“ в Испания.

Екстатичният Колагреко призова своя отбор на сцената и възкликна "Уау, уау, уау", след като победата му бе обявена на церемонията в Сингапур.

"Благодаря на моя екип. Вие го заслужавате, през всички тези години. Благодаря ви, приятели, за подкрепата през последните 13 години", каза той.

„Mirazur“ в Ментон, югоизточна Франция, близо до италианската граница, има три звезди Мишлен и предлага ястия, приготвени с продукти от собствената ферма на шеф Колагреко, като пресни зеленчуци и морски дарове. В менюто на ресторанта влизат морска риба, филе от хамсия с лимонов сок, стриди с тапиока, крем от шалот и круша и др..

42-годишният Колагреко открива ресторанта през 2006 г. и получава първата си звезда още през следващата година, преди да бъде награден с втората през 2012 година.

Началото е изключително трудно за Колагреко, който се премества във Франция през 2001 г. като новоквалифициран готвач, но след като получава втората звезда Мишлен, ресторантът добива популярност.

Мауро Колагреко (в средата)

Говорейки на пресконференция след наградите, главният готвач каза: "Нашата визия отразява желанието да изразим себе си, да дадем на нашите гости най-доброто преживяване... това е обикновената визия за живота".

Най-високо класиралият се ресторант в Азия е заемащият четвърто място „Gaggan“ в Банкок, чийто собственик - готвачът Каган Ананд спечели похвали за модерното си представяне на родната му индийска кухня.

Списанието за ресторанти „Ресторант мегазин“, собственост на Уилям Рийд Медия, стартира с наградите през 2002 г. и сега те са от голям интерес, въпреки че методологията за избор на най-добри ресторанти е изправена пред критики, особено от няколко френски готвачи, които казват, че остава неясна.

Няма критерии за влизане на ресторант в списъка, който се основава на анонимно гласуване сред повече от 1 000 готвачи, собственици на ресторанти, хранителни критици и други специалисти от цял свят. Всеки член разполага с 10 гласа и поне четири от тях трябва да отидат за ресторанти извън техния регион.

За първи път церемонията по награждаването се провежда в Азия. Преди това тя е провеждана в Испания, Лондон, Ню Йорк и Мелбърн.

Голямата награда за най-добър ресторант е печелена от Испания седем пъти, най-много от всяка страна. /БГНЕС

Тагове: