Френски съд: Туитър трябва да предприеме мерки срещу омразата онлайн

Съд в Париж постанови днес, че Туитър трябва да разкрие мерките си за борба с речта на омразата. Това е едно от няколкото дела, в които се решава дали френската съдебна система има юрисдикция над американския гигант в областта на социалните медии, съобщава АФП.

Базираната в Ирландия компания Twitter International обжалва решение от юли, с което ѝ се нарежда да сподели документи и подробности за френския си екип за модериране и данни за техните дейности срещу речта на омразата.

Делото беше заведено от няколко антидискриминационни групи заради това, че, според тях, компанията отдавна не успява да модерира правилно публикациите.

В четвъртък апелативният съд потвърди първото решение и освен това нареди на Туитър да плати 1 500 евро на групите, включително SOS Racisme, SOS Homophobie и Международната лига срещу расизма и антисемитизма (Licra).

В друго дело в Париж три жертви на терористични нападения, които са били подложени на онлайн тормоз, съдят Туитър във Франция.

Те твърдят, че компанията е виновна за неуспеха на делата им срещу натрапниците, тъй като не е предоставила поисканата от разследващите информация за самоличност.

По това дело ръководителят на Туитър Франция Дамиен Виел заяви пред съда миналата седмица: "Аз отговарям за бизнес развитието на Twitter и нищо повече".

Предоставянето на данни на властите е "зависело от добрата воля на Twitter International, който е извън френската юрисдикция и може да реши дали да сътрудничи или не", добави адвокатът му Карим Бейлуни.

В друг случай във Версай Туитър Франция съобщи, че не може да изпълни полицейско искане за информация за хора, които са отправили обиди и заплахи към държавен служител.

Местният офис заяви, че не съхранява никаква информация, а всички данни се обработват от европейската компания-майка на групата, базирана в Ирландия.

Прокурорите обаче са поискали глоби в размер до 75 000 евро както срещу Twitter France, така и лично срещу управителя Виел. /БГНЕС, АФП

Париж / Франция