Френският пионер на електронната музика Жан-Мишел Жар заминава за Китай

Пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар пътува до Китай тази седмица като част от културна делегация, придружаваща френския президент Еманюел Макрон, който започва официално държавно посещение в Пекин в сряда.

Жан-Мишел Жар със съпругата си Гонг Ли

Жар е първия западен музикант, който изнася концерт в Китай след смъртта на Мао Дзедун през 1981 г.. Посещението му тази седмица подчертава културните връзки, които двете страни споделят, съобщи АФП.

74-годишният Жар придобива известност в края на 70-те години на миналия век след издаването на иновативния албум "Oxygene", който оказва решаващо влияние върху възникващия по това време жанр на синтезаторната музика.

Оттогава маестрото гради дълга кариера, прекъсвана от мащабни представления по целия свят, често включващи ослепителни лазерни шоута и фойерверки.

В прессъобщение на Франция, публикувано преди посещението на Макрон, което е посветено предимно на спешни глобални въпроси като войната в Украйна и влошаването на връзките на Китай със Запада, се казва, че пътуването има за цел и да се почете културата.

"Сътрудничеството в областта на културата и изкуството е основна ос на френско-китайските отношения", се казва в изявлението.

Следващата година - 60-ата годишнина от установяването на официални дипломатически отношения между Пекин и Париж, "трябва да бъде посветена на културния туризъм" между страндържавитеите, се казва още в изявлението.

През 1981 г. Жар влиза в историята с два концерта в Пекин и три в Шанхай по времето, когато Китайската народна република едва започва да се отваря към света след края на жестокото управление на Мао.

Иновативният електронен стил на френския музикант е интересен за Китай в онези дни.

След като първият концерт е посетен предимно от военни, Жар раздава билети на хора по улиците в опит да привлече цивилни, пише в официалния уебсайт на музиканта.

През 2019 г. Жар се жени за китайската актриса Гонг Ли, звезда от няколко филма, произведени в Китай, спечелили международно признание, както и от холивудски филми.

Пътуването на Жар до Пекин тази седмица е сигнал за завръщане към нормалния културен обмен с Китай след три години, в които краткосрочните посещения на чуждестранни знаменитости бяха изключително редки поради строгите мерки за контрол на Пекин Covid-19. /БГНЕС

Париж / Франция