Френският Сенат гласува одобрение на пенсионната реформа

Сенатът на Франция гласува за увеличаване на пенсионната възраст с две години до 64 години, тъй като правителството се опитва да преразгледа пенсионната система на страната в условията на силна съпротива от страна на профсъюзите, предаде АФП.

Доминираният от консерваторите законодателен орган гласува в подкрепа на решителния член за повишаване на пенсионната възраст с 201 гласа "за" и 115 "против".

Днес дебатите ще бъдат възобновени по спорно изменение на законопроекта.

Мнозинството в Сената бърза да спази крайния срок за финализиране на законопроекта, който изтича в полунощ в неделя.

Либералните политици изразиха гнева си след гласуването.

"Вашето име завинаги ще бъде свързано с реформа, която ще върне часовника почти 40 години назад", заяви социалистката Моник Любин пред министъра на труда Оливие Дюсопт.

Профсъюзите обещаха да окажат натиск върху правителството, като организират протести и стачки.

В сряда доставките на гориво, влаковете и полетите бяха нарушени за втори ден след масови протести.

Ключови морски пристанища също бяха блокирани, тъй като работниците в пристанищата бяха сред тези, които се присъединиха към стачките срещу законопроекта.

Макрон постави промяната в центъра на политическата си програма, като правителството му твърди, че повишаването на пенсионната възраст и затягането на изискванията за получаване на пълна пенсия са от съществено значение, за да се предотврати потъването на системата в дефицит.

Франция изостава от повечето си европейски съседи, които са увеличили пенсионната възраст на 65 години или повече. /БГНЕС