Френският парламент призова ЕС да включи "Вагнер" в списъка на терористичните групировки

Френският парламент прие днес резолюция, в която призовава Европейския съюз да обяви руската наемническа сила "Вагнер" за "терористична групировка".


Резолюцията, която няма задължителен характер и е символична, беше приета с единодушна подкрепа от целия политически спектър.

Нейният автор - депутатът от управляващата партия Бенжамен Хадад, заяви, че се надява тя да насърчи 27-те членки на ЕС да включат "Вагнер" в официалния си списък на терористичните организации.

"Където и да действат, членовете на "Вагнер" разпространяват нестабилност и насилие", заяви той пред парламента във вторник. "Те убиват и измъчват. Те извършват масови убийства и грабежи. Те сплашват и манипулират почти напълно безнаказано".

Според него те не са обикновени наемници, водени от "апетит за пари", а "следват широка стратегия - от Мали до Украйна - за подкрепа на агресивната политика на режима на президента (Владимир) Путин спрямо нашите демокрации".

Включването в списъка на терористичните групи означава, че членовете на ЕС могат да замразят активите на групата "Вагнер" и нейните членове, а на европейските компании и граждани се забранява да работят с организацията.

Но "Вагнер" и нейният лидер бизнесмен Евгений Пригожин вече многократно са били санкционирани от Европейския съюз - през февруари за нарушаване на човешките права в Африка, а през април - за участие в руската инвазия в Украйна.

През 2020 г. активите на Пригожин в Европейския съюз бяха замразени и той беше включен в черен визов списък заради изпращането на бойци на "Вагнер" в разкъсваната от война Либия - решение, което той неуспешно обжалва.

Във вторник френският външен министър Катрин Колона призна пред депутати, че юридически етикетът на ЕС за терорист няма да има никакъв "пряк допълнителен ефект" върху групата.

Но "не бива да подценяваме символичното значение на подобно обозначение, нито възпиращия ефект, който то би могло да има върху държавите, изкушени да се обърнат" към "Вагнер", каза тя.

Пригожин е близък съюзник на Путин, а неговите новобранци от месеци се сражават за превземането на опожарения от сражения град Бахмут в Източна Украйна.

Париж обвинява групировката в провеждането на антифренски пропагандни операции в Западна Африка, по-специално в Мали.

Списъкът на ЕС с терористични организации, който се одобрява от лидерите на държавите членки на блока на редовните им срещи, понастоящем включва 13 души и 21 групи или образувания, включително Ал Кайда и групировката "Ислямска държава".

Парламентите на Литва и Естония също са обявили "Вагнер" за "терористична организация"./БГНЕС