Френското правителство: Ролан Гарос може да бъде отложен с няколко дни

Френското правителство е обсъдило вероятно „отлагане с няколко дни“ на тазгодишното издание на Ролан Гарос с организаторите на турнира от Големия шлем, съобщи спортното министерство за АФП.

Надал триумфира за 13-и път на Ролан Гарос миналата година.

Разговорите между министерството и организаторите на Откритото първенство на Франция са включвали това как надпреварата ще може да настани фенове, които до голяма степен нямаха тази възможност през миналата година. Тазгодишното издание на съревнованието е насрочено за 23 май – 6 юни, като квалификационните кръгове стартират по-рано. „Разговорите текат с организаторите относно използваните методи, в частност за приемането на публика. Обсъжда се отлагане с няколко дни“, каза говорител на министерството за АФП.

В края на март, Жил Моретон, новият президент на Френската тенис федерация (ФФТ) индикира, че работи върху всички възможни сценарии. Той каза, че тези, които „не смее“ да си представя са екстремните – 100% присъствие по трибуните и отмяна. „В момента, вървим по график, турнирът е на насрочената дата. Но ако влезем в тотални локдауни за два месеца, очевидно ще се нуждаем от мерки – най-лошият сценарий е отмяна, но не искам да си го представям“.

Коронавирусните рестрикции бяха затегнати във Франция миналата сряда, въпреки че целият професионален спорт продължава при закрити врати. Президентът Еманюел Макрон изрази желанието си да отвори отново кина, музеи и театри в средата на май. Миналата година Ролан Гарос бе отложен с четири месеца и се проведе през септември и октомври вместо в традиционния си слот май – юни. Публиката бе ограничена до едва 1000 зрители на ден. /БГНЕС