ФРГ приема единни правила заради COVID-19

Очаква се днес германското правителство да се споразумее за противоречиви промени в националния закон за контрол на инфекциите. Те ще предоставят на Берлин по-големи правомощия за централизирано налагане на мерки срещу пандемията от коронавирус.

Промените, които са подложени на критика от страна на някои от провинциите, биха могли да дадат на правителството на канцлера Ангела Меркел правомощието да налага нощен полицейски час и да затваря училища в райони с висок процент на заразени.

Новите мерки включват полицейски час между 21:00 и 05:00 часа, затваряне на несъществени магазини и ограничаване на частните събирания до петима души от две домакинства.

Този ход има за цел да сложи край на политическото прехвърляне на топката между федералното правителство и мощните провинции заради коронавирусните мерки в период, в който Германия е обхваната от опасна трета вълна от пандемията, която повишава натиска върху здравната система на страната.

В момента решенията за коронавирусните мерки се вземат след консултация с Берлин и - на теория, се прилагат от федералните провинции. В много случаи, обаче, регионалните лидери не успяха да въведат мерките за затваряне, за които се съгласиха с Меркел, а някои дори позволиха на магазините и кината да отворят отново.

Някои провинции не постигнаха споразумение за отказ от облекчаване на мерките в райони, където седемдневната честота надхвърля 100 нови инфекции на 100 000 души. Коригираният закон, който ще бъде приет във вторник, ще даде на Берлин правомощието да наложи тази „аварийна спирачка“.

На пресконференция вчера говорителят на правителството Щефан Зайберт заяви, че новият закон ще създаде "единни национални" правила.

„Целта е страната да бъде доведена възможно най-бързо до ситуация с много по-ниски нива на инфекция, при която можем отговорно да облекчим ограниченията с тестване“, каза той.

Миналата седмица здравните власти предупредиха, че болниците може да бъдат претоварени без по-строги национални мерки.

„Ако не влезем в блокиране, много хора ще загубят живота си“, каза Лотар Вилер - ръководител на агенцията по инфекциозни болести на Института „Роберт Кох”. /АФП

Тагове: