"Фрийдъм хаус": Свободата на медиите в низходяща спирала по целия свят

Свободата на медиите намалява по целия свят, като демократичните правителства се присъединяват към авторитарните режими в стремежа си да потискат независимата журналистика.

Годишният доклад на „Фрийдъм Хаус“ (ФХ) показва, че свободата на медиите е отбелязала значително снижаване в Европа, докато огорчението на американския президент Доналд Тръмп от пресата "сериозно изостря продължаващата ерозия на общественото доверие в основните медии".

Въздействието от действията на Тръмп подкопава свободната преса, защото журналистите по целия свят сега имат по-малко основания да вярват, че Вашингтон ще им помогне, ако правата им бъдат нарушени”, заявява ФХ.

"В някои от най-влиятелните демокрации в света популистките лидери са в съгласуван опит за ограничаване на независимостта на медиите", каза Сара Репучи, старши директор за изследвания в „Хюман Райтс Уоч“. "Макар заплахите за глобалната свобода на медиите да засягат само тях, техният ефект върху състоянието на демокрацията е това, което ги прави наистина опасни."

В доклада се казва, че в някои демократични държави "големи групи от населението вече не получават безпристрастни новини и информация" в резултат на "нюансирани усилия" за подкопаване на тяхната независимост. Това съвпада с популистката тенденция, в която лидерите представят себе си като "защитници на онеправданото мнозинство" и се опитват да дискредитират независимите медии и да потиснат открития дебат, съобщава ФХ.

В доклада се казва, че правителството на Виктор Орбан в Унгария и Александър Вучич в Сърбия са успели да „издухат“ критичната журналистика и да консолидират собствеността на медиите в „приятелски ръце“, създавайки шаблон за други популистки лидери.

Закупуването на най-големия национален вестник от руското правителство отразява неговия стремеж да „проникне в прикритие от партийни пристрастия“, а китайската комунистическа партия се стреми да разшири влиянието си върху медийното производство и разпространението му в чужбина.

В Индия правителството на премиера Нарендра Моди също се опита да окаже натиск върху независимите медии при избора на телевизионни лицензи и подкрепи кампании за обезсърчаване на реч, която е "антинационална".

Скромен ръст на свободата на пресата се наблюдава в страни, където демокрацията се засилва, като Етиопия, Малайзия, Еквадор и Гамбия, се казва в доклада.

"Опитът показва, че свободата на пресата може да се възстанови дори от дълги периоди на репресии, когато й се даде възможност", каза Репучи. /АФП