Фронтекс ще охранява границите на Черна гора

Министърът на вътрешните работи на Черна гора Филип Аджич и еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон подписаха в Брюксел споразумение за оперативните дейности, които Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) ще извършва на територията на Черна гора.


Аджич изрази задоволство от подписването на новото споразумение с Фронтекс, което значително допринася за укрепване на сътрудничеството между Черна гора и Европейския съюз в областта на управлението на границите и постигане на очакваните стандарти по пътя към пълно членство, се казва в съобщение на пресслужбата на министерството.

Новото споразумение, наред с други неща, предвижда разполагането на служители на Фронтекс и прилагането на изпълнителни правомощия върху всяка част от държавната граница на Черна гора, а не само на границата с Европейския съюз, както беше определено в предишното споразумение.

Предвижда се, освен служителите на полицейската администрация на Черна гора, задачи по граничен контрол да изпълняват и членове на екипите на постоянните сили на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. /БГНЕС