"Frontex" прекратява всички операции в Унгария

Граничната агенция на ЕС заяви, че спира всички операции в Унгария след решение на Съда на ЕС, продиктувано от силна критика срещу системата за убежище в страната.

"Frontex" прекратява всички свои оперативни дейности на територията на Унгария," заяви пред АФП Крис Боровски, говорител на базираната във Варшава агенция.

"Нашите общи усилия за защита на външните граници на ЕС могат да бъдат успешни само ако гарантираме, че нашето сътрудничество и дейности са напълно в съответствие със законите на ЕС," каза той.

През декември Европейският съд установи множество недостатъци в процедурите за предоставяне на убежище в Унгария, включително незаконно отблъскване на мигранти, пристигащи от Сърбия. Той също така заяви, че законите, забраняващи на търсещите убежище да останат в страната през целия процес, са незаконни и разкритикува задържането на мигранти в "транзитни зони".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон написа в Туитър, че съобщението на "Frontex" е "добре дошло".

Унгарският Хелзинкски комитет (HHC), неправителствен наблюдател, заяви във вторник, че Унгария е върнала повече от 4 400 мигранти след решението на съда на ЕС.

"Решението на "Frontex" е голямо значение, тъй като агенцията никога не е спирала дейността си," каза Андраш Ледерер от HHC.

Той добави, че "Frontex" е била принудена да действа, тъй като е рискувала да стане "съучастник". /БГНЕС