Фронтменът на Rammstein пее съветска песен на руски

Били са времена, когато властите искаха да забранят концертите му, докато феновете на Rammstein бяха готови да стоят на опашка в продължение на десет часа, за да получат автографа на водещия певец на групата.

И съвсем наскоро Линдеман отново нашумя с нова песен, която изпя изцяло на руски. При това не само сред феновете им.

Песента и видеоклипът, които се появиха в YouTube преди няколко дни, вече набраха два милиона гледания. Спокойната балада за пиано е римейк на стара съветска песен от 30-те години на миналия век, звучала е във военен филм за бойни пилоти, защитили родината си. В трите куплета става дума за другар, който отива на война, остава жив във всички битки и накрая се връща у дома жив и здрав.

Новата версия, изпълнена от Линдеман, е саундтракът към военен филм, който ще излезе в Русия през май. В него руският режисьор Тимур Бекмамбетов разказва истинската история на военния пилот Михаил Девятаев, който попада в немски плен по време на Втората световна война и малко преди края бяга със самолет от острова Рюген в родината си. Във видеото, публикувано в YouTube, германският певец седи на пилотското място на съветски изтребител или в строг черен костюм на сцената.

Мнозина в Русия приеха видеото с ентусиазъм. Руските държавни медии разказаха подробно за новото музикално видео на Линдеман. Режисьорът Бекмамбетов обясни в интервю, че самият фронтмен на Rammstein е дошъл при него и е предложил да изпее песен, когато разбрал за снимките на филма. Както казва Бекмамбетов, майка му често пеела тази песен на Линдеман в детството.

В ГДР пазят спомена за руския пилот Девятаев. Много руски фенове се радваха, че Линдеман не само изпя руска песен на руски, но и че той, немец, участва в създаването на филм, който помага на много руснаци да запазят спомена за Втората световна война.

Но не всички руснаци възприеха положително тази идея и нейното въплъщение. Критиците на Линдеман смятат за лош вкус, че именно германец във видеото управлява съветски изтребител. Критиците заявиха, че Линдеман като че ли е позволил да бъде експлоатиран от пропаганда, която през последните години рисува украсена картина на Втората световна война, в която руските герои са победили сами нацистка Германия.

Самият Линдеман се държи дипломатично. Той каза на руските журналисти, че за него е чест да изпее стара съветска песен. "Сигурен съм, че музиката помага за изграждането на мостове между нациите."/БГНЕС