ФТ: Как Европа може да се адаптира към живота без руски газ

Ако семействата намалят температурата в домовете си с три градуса, това ще помогне за значително намаляване на разликата между търсенето и предлагането.

Русия отдавна осигурява около 30% от нуждите на ЕС и Великобритания от газ, който доставя по тръбопроводи. Този износ вече е спаднал със 75 %. Ако Москва прекъсне напълно доставките, ще умрат ли европейците от студ тази зима, както твърдят руските пропагандатори?

Малко вероятно е. Изглежда, че европейците имат много повече възможности да се справят със ситуацията, отколкото си мислеха паникьорите.

Европа се нуждае от газ преди всичко за отопление на домовете. Ако тази зима европейците намалят температурата в домовете си средно с три градуса по Целзий до 19 градуса по Целзий, разликата ще бъде огромна.

През март Международната агенция по енергетика публикува доклад, в който се посочва, че ако тази зима хората намалят температурата в домовете си от средно 22 градуса по Целзий само с един градус, ЕС и Великобритания ще спестят десет милиарда кубически метра газ.

Сега нека видим какво ще се случи, ако тя се намали с три градуса. Нека се съсредоточим върху деветте европейски държави, за които са налични най-подробни данни. Това са Германия, Великобритания, Франция, Италия, Белгия, Нидерландия, Австрия, Чешката република и Словакия. През 2021 г. на тази група ще се падат 69% от общото търсене в ЕС и Великобритания.

Благодарение на увеличения внос на втечнен природен газ и на по-високото потребление на петрол голяма част от дефицита за 2023 г., причинен от загубата на руския внос, е премахната.

Ако температурата се понижи до 19 градуса по Целзий, две трети от оставащите дефицити в тези девет страни могат да бъдат премахнати. А ако намалим потреблението на електроенергия с още 5% - което бихме могли да направим, като изключим осветлението в стаите и сградите, които не се използват - дефицитът ще изчезне напълно.

Колко неприятно би било, ако намалим температурата в домовете си с три градуса? В момента средната температура е 22 градуса по Целзий. Неотдавна Европа вече живееше при 19 градуса.

През 1982 г. е проведено проучване, което установява, че през 1978 г. средната температура в британските домове е била 16 градуса по Целзий. През 1996 г. британското министерство на околната среда, транспорта и регионите провежда собствено проучване и установява, че средната температура в домовете през зимата е 18 градуса по Целзий. Така че 19 градуса по Целзий не е много висока цена, като се има предвид какво е заложено на карта заради действията на Русия.

Освен това това неудобство ще продължи само няколко години, тъй като Европа постепенно увеличава покупките си на втечнен природен газ, като същевременно увеличава производството на слънчева и вятърна енергия.

Вносът на газ по тръбопроводи от Русия за тази група от ЕС+ може да намалее от 103 млрд. куб. м през 2021 г. до 42 млрд. куб. м през 2022 г. Намалението ще възлезе на 61 милиарда кубически метра. Да приемем, че от октомври 2022 г. вносът ще бъде сведен до нула.

Част от загубените количества могат да бъдат компенсирани с внос на втечнен природен газ от други държави. Той се е увеличил многократно, а само преди няколко месеца МАЕ и други анализатори не можеха дори да си представят такова увеличение.

Прогнозите са, че през 2022 г. ЕС+ ще внесе с 41 млрд. куб. м повече втечнен природен газ, отколкото през 2021 г., което ще компенсира очаквания спад на руския внос с 67%. А от 2023 г. нататък с увереност можем да предположим, че тези страни ще внасят 30 до 50 процента от световното увеличение на производството на втечнен природен газ.

Промяната в индустрията също надмина очакванията на анализаторите. Промишленият сектор в групата ЕС+ вече е заменил 35% от потреблението си на газ с нефт. Допълнителните мощности за вятърна и слънчева енергия ще помогнат да се заменят още три милиарда кубически метра газ годишно, а в бъдеще и повече.

Но това все още не е достатъчно, за да се премахне недостигът на газ в дългосрочен план. Ако търсенето не намалее още повече, през 2023 г. групата ЕС+ може да има дефицит от 28 млрд. куб. м, тъй като доставките от Русия ще намалеят със 103 млрд. м, вносът на втечнен природен газ ще се увеличи с 50 млрд. м, а промишлеността ще спести 30 млрд. куб. м газ, като премине на петрол. Според МАЕ намаляването на средната температура в домовете с три градуса би намалило потреблението с 21 милиарда кубически метра.

За да се избегнат социални вълнения, правителствата на ЕС и Великобритания решиха да защитят частично потребителите от увеличението на цените на едро на природния газ. В резултат на това не бива да се очаква значително намаляване на потребителското търсене, освен ако не се проведат мащабни кампании за повишаване на обществената осведоменост относно начините за пестене на енергия, включително чрез намаляване на температурата в домовете.

Най-трудно ще бъде през следващите шест месеца. Ако Европа успее да направи необходимото, за да намали търсенето, тя ще докаже, че е много устойчива и може да оцелее без руски газ.

Това ще успокои значително пазара и ще допринесе за значително намаляване на цените, тъй като ситуацията се подобрява от година на година. Русия може да загуби 100 милиарда долара приходи, ако не може да изнася газ за Европа. Освен това тя вече няма да може да изнудва европейските страни с енергийни ресурси. /БГНЕС


Пиер Андюран е основател и главен инвестиционен директор в Andurand Capital Management. Неговият анализ е публикуван във „Файненшъл таймс“.