ФТ: Какво казва силното злато за слабия долар

Днес преобладаващата част от наблюдателите са съгласни, че отслабващият щатски долар не може да загуби статута си на доминираща световна валута, тъй като на хоризонта няма алтернатива. Това може и да е вярно, но не го казвайте на многото държави, които бързат да намерят алтернатива на американската валута. Нещо повече, подобно самодоволство само ще ускори търсенето им.

Най-добър пример за това в момента е златото, чиято цена се е повишила с 20% за шест месеца. Нарастването на търсенето му днес се дължи на много необичайни причини. Това не означава, че инвеститорите, както малки, така и големи, търсят в златото начин да се предпазят от инфлацията и ниските лихвени проценти. Не, основните купувачи са централните банки, които драстично намаляват своите доларови авоари и търсят сигурни алтернативи на тях. Днес те купуват повече злато, отколкото когато и да било от 1950 г. насам, когато започват да се записват подобни данни. Месечното търсене на централните банки сега е рекордно високо и възлиза на 33% от общото световно търсене.

Поради този рязък ръст на покупките цените на златото достигнаха рекордни нива. Сега то е с 50% по-скъпо, отколкото показват моделите, които се основават на реалните лихвени проценти. Явно има някаква нова движеща сила, която стои зад цените на златото.

Ако се вгледате по-внимателно в централните банкери, ще видите, че 90% от тях са от развиващите се пазари, включително Русия, Индия и Китай. Неслучайно тези три държави водят преговори с Бразилия и Южна Африка за създаване на нова валута, която би могла да предизвика долара. Тяхната непосредствена цел е да търгуват помежду си директно, в собствените си валути. „Всяка вечер се питам защо всички държави трябва да търгуват в долари“, заяви бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва по време на посещение в Китай. Той отбеляза, че една алтернатива на долара би спомогнала за „балансиране на глобалната геополитика“.

Така златото, най-старият и традиционен от всички активи, сега се превърна в движещата сила на бунта на централните банки срещу долара. В миналото доларът и златото много често се разглеждаха като сигурни и безопасни пристанища, но сега златото се разглежда като по-сигурно. По време на кратката банкова криза през март стойността на златото се покачва, докато доларът пада. Разликата в това многопосочно движение никога не е била по-голяма.

Защо развиващите се страни се бунтуват сега, след като доларът се използва в световната търговия от края на Втората световна война? Защото САЩ и техните съюзници все по-често използват финансовите санкции като средство за натиск.

Удивително е, но днес 30% от всички държави в света са подложени на санкции от страна на САЩ, ЕС, Япония и Великобритания. В началото на 90-те години на миналия век те бяха 10%. Доскоро санкциите се налагаха предимно на малки държави. Но след това тази група държави започна тотална санкционна офанзива срещу Русия заради войната в Украйна, като изключи руските банки от световната система за разплащания в долари. Изведнъж за всички стана ясно, че всяка държава може да бъде мишена.

САЩ са прекалено уверени в непобедимостта на долара и смятат, че санкциите са евтин начин да се борят с Русия, без да използват войски. Но Америка плаща цената за това самодоволство, защото държавите се отказват от долара. Днес дори дългогодишни съюзници на САЩ като Филипините и Тайланд ограничават търговията в долари.

Броят на държавите, чиито централни банки се стремят да пуснат свои собствени цифрови валути, се е утроил от 2020 г. насам. Днес те са повече от 110. На тях се падат 95% от световния БВП. Много от тях тестват такава цифрова валута за използване в двустранни търговски сделки. А това е още едно открито предизвикателство към долара.

Някои се съмняват, че господстващото положение на долара е важно за икономиката на САЩ. Но голямото търсене на валутата като цяло намалява цената на заемите в чужбина - привилегия, от която САЩ отчаяно се нуждаят днес. Сред 20-те най-развити икономики Америка сега има втория по големина дефицит по текущата сметка и бюджетния дефицит след Великобритания и втория по големина външен дълг след Португалия, както показва позицията ѝ по отношение на чуждестранните инвестиции.

Историята за „липсата на алтернативи“ подхранва самодоволството на Америка и това представлява заплаха за САЩ. То се основава на световното доверие в американските институции и върховенството на закона, но като превръщат долара в оръжие, САЩ го подкопават. То се основава и на убеждението, че Америка е в състояние да изплати дълговете си. Това доверие обаче също отслабва, защото зависимостта на САЩ от чуждестранно финансиране само се увеличава. Последната защитна линия на долара е държавата Китай. Това е единствената икономика в света, която е достатъчно голяма и централизирана, за да оспори господството на американския долар, но тя е още по-затънала в дългове, а институциите ѝ са нефункционални.

Когато един гигант залага на слабостта на своите съперници, той трябва да се огледа внимателно в огледалото. Когато е предизвикан от „варварска реликва“ като златото и нови съперници под формата на цифрови валути, той трябва да търси начини да изгради доверие в своите фондове, без да приема позицията си на финансова суперсила за даденост. /БГНЕС

----------------

Ручир Шарма е инвеститор, автор, управител на фондове и колумнист на „Файненшъл таймс“. Той е ръководител на международния бизнес на Rockefeller Capital Management и е бил инвеститор в развиващите се пазари в Morgan Stanley Investment Management. Неговият анализ е публикуван във „Файненшъл таймс“.