FT: САЩ са сключили сделка с България за доставка на 155-милиметрови снаряди на Украйна

САЩ са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на 155-милиметрови снаряди на Украйна, съобщава „Файненшъл таймс“ с позоваване на официални лица.

Администрацията на Байдън се стреми да увеличи доставките на важни боеприпаси за Украйна, за да подкрепи контраофанзивата срещу руските окупационни сили. Усилията в областта на оръжията са насочени към доставката на повече снаряди калибър 155 мм, използвани в гаубиците, които Украйна разполага по протежение на фронтовата линия, заявиха официални лица, и включват доставки от международни съюзници в краткосрочен план и планове за увеличаване на производството в САЩ през следващите две години.

"Лично аз седя в кабинета си всяка сутрин и отделям 30 минути за 155-милиметрови боеприпаси", заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан миналия месец на Аспенския форум по сигурността.

Длъжностни лица заявиха, че администрацията на Байдън е била наясно от месеци, че високата скорост на изразходване на боеприпасите в Украйна ще започне да изчерпва доставките, и е увеличила усилията си да достави снарядите на фронтовата линия, когато войната навлезе в решаваща фаза. Европейските доставки също се изчерпаха, а миналата седмица "Файненшъл таймс" съобщи, че Украйна е започнала да изстрелва ракети, произведени в Северна Корея.

"Активно работим възможно най-бързо, за да изградим производствени линии за 155", заяви Съливан. "Не искаме да губим и ден и няма инструмент, орган или долар, който да поставим настрана, за да не можем да го направим."

Според официалните лица, САЩ вече са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна и водят преговори с Япония за същото.

Но усилията на американската армия за увеличаване на месечното производство на важните боеприпаси до 90 000 ще отнеме време до 2025 г., което подчертава предизвикателството за бързо увеличаване на такова производство, особено след като САЩ досега не са били фокусирани върху него.

"Преди разгръщането на производството в Украйна по-голямата част от вниманието на армията беше насочено към създаването на нови танкови боеприпаси", каза бригаден генерал в оставка Гай Уолш, изпълнителен вицепрезидент на Националната отбранителна индустриална асоциация.

Пентагонът е поискал да закупи само около 790 000 155-милиметрови снаряди през последните 10 години, предимно за използване в тренировъчни учения. Това предполага, че САЩ вече са предоставили на Украйна повече от количеството, което тя е закупила за 155 мм през последното десетилетие, се посочва в доклад на мозъчния тръст Център за нова американска сигурност във Вашингтон.

Усложняването на усилията за увеличаване на производството беше свързано с решението на САЩ да съкрати отбранителната си индустриална база след края на Студената война.

"Не очаквахме и не се подготвихме за дълга война и промишлената база беше ограничена по отношение на ефективността", каза Марк Канчиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Усилията на САЩ и техните съюзници в областта на боеприпасите идват в момент, когато Украйна засилва продължаващата вече седмици контраофанзива в южната и източната част на страната. В четвъртък и петък Киев съобщи, че е отвоювал Старомайорское - село в югоизточната част на Донецка област, което беше под руска окупация от началото на пълномащабната инвазия. Артилерийските боеве преобладават в голяма част от сраженията на фронтовата линия, като и двете страни изстрелват хиляди снаряди всеки ден.

Недостигът на американски доставки на 155 мм снаряди в подкрепа на сегашния натиск беше важна причина за спорното решение на президента Джо Байдън от миналия месец да разреши доставките на касетъчни боеприпаси за Украйна. Решението "помогна да се гарантира, че Украйна има необходимите боеприпаси и че те няма да свършат", заяви един от американските служители.

"Намираме се в момент, в който доставяме на Украйна на нивото, на което можем, и сме им дали толкова, колкото можем, като същевременно сме запазили резервите, които смятаме, че е важно да имаме в случай на непредвидена криза", заяви Стейси Петиджон, директор на Програмата за отбрана в CNAS.

Украинските лидери непрекъснато призовават западните съюзници да увеличат доставките на оръжия - от системи за противовъздушна отбрана до изтребители, тъй като страната е подложена на натиск от страна на международните партньори да ускори контраофанзивата.

Миналата седмица Володимир Зеленски, президентът на Украйна, заяви, че контраофанзивата върви по-бавно от очакваното, защото "нямаме достатъчно боеприпаси и въоръжение, както и достатъчно бригади, които да са надлежно обучени на тези оръжия".

Според полковник Мартин О'Донъл, говорител на американската армия за Европа и Африка, САЩ и международните им съюзници досега са обучили 66 000 украински военнослужещи. САЩ са отделили повече от 43 млрд. долара за смъртоносна помощ, включително 198 155-милиметрови гаубици, както и над 2 млн. патрона за тях.

"Украйна е добре подготвена и добре обучена, за да постигне успех", заяви миналата седмица американският министър на отбраната Лойд Остин.

Това обаче не намалява нуждата от 155-милиметрови снаряди. Понастоящем Украйна изстрелва до 8000 артилерийски снаряда на ден - много по-голямо количество, отколкото САЩ биха изстреляли, според американски официални лица.

"Със стабилизирането на фронтовата линия значението на артилерията се увеличава", каза Канчиан. "Изненадата е колко важни са обикновените артилерийски снаряди."

Понастоящем САЩ работят и за увеличаване на доставките на снарядите, като според американската армия целта е до 2025 финансова година да се произвеждат до 90 000 снаряда месечно в сравнение с 24 000 сега и 14 000 месечно преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Производството обаче се осъществява основно в четири обекта, собственост на правителството и управлявани от изпълнители, в Пенсилвания, Тенеси, Вирджиния и Айова.

Армията на САЩ изгражда още производствени линии, включително преоборудване на съоръжение в Онтарио, Канада, и изграждане на нова монтажна линия в Тексас. Представители на армията заявиха, че може да създадат и нови съоръжения за зареждане, сглобяване и опаковане на 155-милиметрови снаряди в Арканзас, Айова и Канзас.

"Президентът Байдън заяви, че се ангажира да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заявиха от Съвета за национална сигурност на САЩ. /БГНЕС