ФТ: Таванът на цената на газа звучи като анекдот

Европейската комисия предложи таван на цената на природния газ от 275 евро за мегаватчас, но срещна критики. Някои от страните от блока смятат, че сумата е твърде висока, а други се опасяват от намеса в пазара. Това се казва в анализ на „Файненшъл таймс“.

Еврокомисар Кадри Симсон

ЕС планираше да ограничи цените на природния газ, за да избегне нова вълна от поскъпване на енергията, както се случи през лятото. Планът обаче е подложен на критики. Според противниците на мярката е малко вероятно тя да бъде приложена.

Във вторник Европейската комисия предложи да се въведе праг за цените на едро на природния газ, който да бъде ограничен до 275 евро за мегаватчас. Този таван обаче ще се прилага само ако цените останат над това ниво в продължение на две седмици и 10 дни с повече от 58 евро на мегаватчас над средната цена на втечнения природен газ.

„Това не е панацея“, заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, обявявайки предложените мерки във вторник. „Но това ни дава мощен инструмент, който можем да използваме при нужда“, добави тя.

Критиците обаче твърдят, че планът е почти безполезен.

Цените на газа на едро достигнаха рекордно високи стойности от над 300 евро за мегаватчас през лятото, когато Русия спря най-големия си газопровод към Западна Европа и Германия – „Северен поток–1“. По отношение на петрола това е повече от 500 долара за барел. Но дори и тогава таванът на цените не влезе в сила, тъй като цените надхвърлиха 275 евро за мегаватчас за около една седмица.

„Това е непотвърдена информация... Това предложение няма да бъде от полза за никого, дори ако възникнат извънредните условия, с които се сблъскахме през август. Това не е ограничение“, казва Симоне Таляпетра, старши изследовател в брюкселския мозъчен тръст Bruegel.

„Това сериозно подкопава доверието в Европейската комисия и поражда съмнения относно способността й да се справи с енергийната криза“, каза още той.

Дипломатите от ЕС, които подкрепиха въвеждането на горна граница на цените, заявиха пред „Файненшъл таймс“, че тя е твърде висока за техните правителства и те няма да я приемат. Един високопоставен европейски дипломат заяви, че ако бъде въведена горна граница над 250 евро за мегаватчас, „това ще бъде просто още един начин да се убие идеята за ценови таван“.

Най-малко 15 държави - членки на ЕС, включително Испания и Гърция, поискаха от Комисията да наложи ценови ограничения. Те се надяваха, че това ще намали цените за потребителите през зимата и ще предотврати обществени вълнения.

Германия, Нидерландия и Дания бяха сред страните, които поставиха под въпрос безопасността на пазарните интервенции. Те твърдят, че намаляването на цените ще увеличи потреблението на газ и че търговците ще започнат да продават газ на други държави.

Ако таванът на цените влезе в сила, Брюксел ще изиска от страните от ЕС да уведомят Европейската комисия за мерките, които ще предотвратят увеличаването на потреблението на енергия.

Цените на газа в Европа все още са високи. Във вторник те бяха около 116 евро за мегаватчас в сравнение с обичайните разходи от 5 до 35 евро за мегаватчас през последното десетилетие. Но благодарение на топлата есен и действията на страните от ЕС за запълване на подземните резервоари страхът от прекъсване на електрозахранването през зимата изчезна.

Въпреки това властите се опасяват, че конкуренцията ще се засили през пролетта, тъй като ще се наложи отново да се попълват запасите. И тъй като Русия може да прекрати доставките на газ по тръбопроводите, рекордната цена от август може да се повтори.

„Всичко трябва да е готово за следващата година, когато хранилищата ще трябва да бъдат запълнени, а ситуацията ще бъде трудна, защото те ще трябва да бъдат запълнени без достъп до газ от Русия“, каза Симсон.

Тя заяви, че нивото на ограниченията може да бъде преразгледано в рамките на дискусии със страните членки.

Енергийните борси и търговците също разкритикуваха плановете на ЕС, като заявиха, че те застрашават финансовата стабилност на блока.

Корпорацията Intercontinental Exchange Corporation (IBC), която управлява европейската газова борса, се противопоставя на налагането на каквито и да било ценови тавани, като твърди, че това би увеличило значително печалбите и би могло да дестабилизира пазара.

Според Европейската комисия, ако регулаторните органи изразяват загриженост и твърдят, че ценовият таван е предизвикал значителен скок в потреблението на газ и по този начин е застрашил финансовите пазари и сигурността на доставките, той може да бъде отменен още същия ден. А ефектът от ограниченията ще бъде „постоянно наблюдаван“ от някои организации, включително Европейската централна банка.

Министрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят предложението за ценови таван на извънредно заседание, насрочено за четвъртък. Малко вероятно е обаче тя да бъде одобрена преди новата среща на министрите на 19 декември. /БГНЕС