ФТ: Украйна е изправена пред ключова битка на юг преди зимата

Американски официални лица и конгресмени предупредиха, че ако Украйна иска да лиши Русия от възможността да затвърди влиянието си в региона, тя е изправена пред решителна битка още преди настъпването на зимата, се казва в анализ на „Файненшъл таймс“.

Пентагонът заяви, че Киев трябва да се възползва от офанзивата в източната част на страната, за да отблъсне руските сили от стратегически важни райони, които осигуряват достъп до Черно море.

„Времето на борбата е към своя край. Украинците имат предимство и трябва да продължат да го използват“, заяви сенаторът от Демократическата партия Крис Мърфи от Комисията по външни отношения. „Истинската дългосрочна катастрофа за Украйна е, че Русия ще й прекъсне достъпа до море от Мариупол до Одеса. За Украйна достъпът до Одеса е от жизненоважно значение, така че е важно в южната част на страната да се разположат не само отбранителни, но и нападателни сили и средства“.

Западните съюзници стигат до извода, че решаващото изпитание ще бъде битката за Херсон. „Контролирайки Херсон, вие със сигурност можете да попречите на Русия да стигне до Одеса, което всъщност е целта на руснаците“, каза един от високопоставените американски военни.

Украинците са съгласни, че следващите седмици ще бъдат решаващи. „Има усещане, че променящите се метеорологични условия ще ограничат по-нататъшните активни военни действия в района“, твърди Игор Романенко, бивш заместник-началник на украинския генерален щаб. „Ако съюзниците ни бяха помогнали и ни бяха предоставили повече от модерните оръжия, за които настояваме, нещата щяха да се случат много по-бързо и нямаше да се налага да говорим за времето“.

Военни чиновници и анализатори смятат, че Украйна може да превземе Херсон по всяко време от средата на ноември, ако обстоятелствата го позволяват. Те бавно се приближават към Херсон от север.

„Трябва да се направи нещо за Херсон - и то възможно най-скоро“, заяви неназован западен дипломат. „Това ще повиши моралния дух както на цивилните, така и на военните, а също така ще докаже най-ефективното използване на знанията и оборудването, предоставени от Запада“.

Официални лица заявиха, че украинските сили трябва да превземат региона преди настъпването на зимата, тъй като земята в района не е замръзвала през последните три години и теренът скоро ще се разкаля.

Подобни условия ще затруднят маневрите на страните и ще ги принудят да се придържат към големите пътища, където ще бъдат уязвими. Според официални лица и анализатори вискозната почва дава предимство на защитниците, тъй като не им се налага да се движат постоянно. Москва укрепи позициите си в южната част на страната, което затруднява всяка украинска офанзива. „На руснаците им бяха необходими много усилия и време, за да се укрепят по малко по-различен начин, отколкото на изток“, заявиха от НАТО. „Те се бронираха и издигнаха укрепления. Тук математиката е от полза... За да стигнат дотам, украинците ще се нуждаят от огромна сила“.

„Украинците трябва да използват всички знания, които са получили от нас и нашите съюзници за подготовката на специални операции, за да разберат как да манипулират руснаците и да ги принудят да им дадат предимство“, съветва Евелин Фаркас, бивш висш служител на Пентагона в администрацията на Барак Обама.

От началото на руската инвазия на 24 февруари тази година САЩ са предоставили на Украйна военна помощ в размер на над 16,8 млрд. долара. Миналата седмица президентът Джо Байдън подписа закон за допълнителен пакет за спешна помощ, включващ договори за доставка на оръжие на стойност 7 млрд. долара.

Тази седмица представители на неговата администрация обявиха още 625 млн. долара, включително четири ракетни системи с голям обсег HIMARS. Те скоро ще пристигнат на местоназначението си, уверяват служители.

Западните съюзници на Украйна следят отблизо офанзивата в Херсон, търсейки доказателства, че получените оръжия са били използвани в сложна, многоцелева атака срещу руските сили в градска среда.

Представители на САЩ заявиха, че дават на украинците всичко необходимо, за да се избегне ескалация. Те са твърдо убедени, че анексирането на територии от страна на Путин и неговите ядрени заплахи не бива да попречат на Украйна да действа решително, за да си върне териториите.

„От гледна точка на украинците този ход не променя нищо, но ги мотивира да действат по-силно и по-бързо“, казва Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа, а сега старши съветник на организацията „Хюмън Райтс Фърст“.

Представители на САЩ не се съмняват, че западната коалиция ще успее да помогне на Украйна да се противопостави на Русия преди края на зимата.

„Във всеки случай всичко, което прави Путин, включително превръщането на енергията в оръжие, побърква европейците и ги принуждава да предприемат решителни действия, за да не станат негови заложници“, заяви високопоставен американски служител при условие за анонимност. САЩ смятат, че завземането на голяма част от южните територии е важно от гледна точка на позицията на Украйна в потенциалните преговори за прекратяване на огъня.

„Ясно е, че Украйна иска пристанище на Азовско море, пристанище на Черно море на изток от Крим и Херсон. Това е голям град и те явно искат да си го върнат“, казва конгресменът демократ от Калифорния Брад Шърман. „Ситуацията ще бъде окончателно решена след шест до осем месеца. Путин ще има малко повече контрол, отколкото през февруари... и тогава може да се постигне прекратяване на огъня. Но преди това Украйна трябва да си върне още някои територии". /БГНЕС

------------------

Фелисия Шварц е кореспондент на „Файненшъл таймс“ по международните въпроси и отбраната. Преди това е работил за „Уолстрийт джърнъл“ и Си Ен Ен. Специалист по история и география, завършила колежа „Дартмут“.

Джеймс Полити е ръководител на вашингтонското бюро на „Файненшъл таймс“, отразява Белия дом и ръководи екип от репортери, специализирани в областта на американската политика, икономика, право и външна политика.

Мехул Шривастава е кореспондент на „Файненшъл таймс“ по въпросите на киберсигурността.