ФТ: "Юнайтед груп" може да купи "Виваком" до 2 седмици

Доставчикът на кабелни услуги "Юнайтед груп" може да купи за 1,2 милиарда евро "Виваком" от бизнесмена Спас Русев и руската ВТБ. Сделката може да се осъществи до 2 седмици, пише "Файненшъл таймс".

Частната кабелна компания „Юнайтед Груп“ води ексклузивни разговори за закупуването на най-голямата българска телекомуникационна компания „Виваком“. Информацията е на източници близки до преговорите, съобщава „Файненшъл таймс“.

Компанията, която е собственост на BC Partners, е близо до сделка за „Виваком“, която бе обявена за продажба през юли, заявиха източниците. Фирмата за изкупуване KKR също притежава миноритарен дял в „Юнайтед Груп“.

Очаква се „Виваком“ да бъде продаден за около 1,2 милиарда евро въз основа на последните сделки в региона за телекомуникационни активи, заявиха участниците в продажбата. Офертата на „Юнайтед Груп“ се приближава до тази цифра, потвърди друг източник, близък до преговорите.

Източник запознат със сделката заяви, че тя може да бъде сключена през следващите две седмици. Така „Виваком“ ще смени за 6 път своята собственост, след като беше приватизирана през 2004 г., пише „Файненшъл таймс“.

Сделката е поредната стъпка на собствениците на „Юнайтед Груп“ за разширяване на бизнеса им чрез придобиването на активи, след като през май купиха хърватската компания „Теле 2“ за 220 милиона евро.

„Файненшъл таймс“ отбелязва, че разговорите продължават въпреки спора за собствеността на „Виваком“. Телекомуникационната компания се продава от българския бизнесмен Спас Русев и лондонския клон на руската банка ВТБ. Те заедно поеха контрола над „Виваком“ през 2015 г. на търг, след неплащане на дълг.

Русев и неговите партньори платиха навремето 330 милиона евро, а сега се очаква да изкарат от сделката около милиард евро над тази платена сума.

Страните в сделката, включително компанията „Лазард“, която беше избрана, за да намери купувач на бившия български телекомуникационен монополист, получиха писма от адвокатите на Empreno Ventures. Това е инвестиционна компания собственост на друг руски бизнесмен – Дмитрий Косарев. В разпратените писма се предупреждава за съдебни спорове, свързани с търга от 2015 г. Косарев имаше дял в холдинговата компания, която беше собственик на „Виваком“, но инвестицията му пропадна заради дълг. /БГНЕС