Фурнаджиев: Ще сезираме Етичната комисия към УЕФА за изказване на Бербатов

Ще сезираме Етичната комисия към УЕФА за изказване на Бербатов. Това заяви членът на Изпълнителния комитет Атанас Фурнаджиев в предаването Тази сутрин по bTV. Става въпрос за изказването на кандидата за президент на БФС, че бившият президент на Германската централа, който беше наблюдател на предишния изборен конгрес през 2016 г. - Райнхард Гриндел, е бил пиян и е обвинен в корупция.

Атанас Фурнаджиев.

Фурнаджиев сподели, че бройката на клубовете, които имат право да гласуват на Конгреса, варира. „Нека да спрем с тези мантри, че има нещо нередно, има клубове-фантоми. Самият Бербатов заяви във вашето студио, че е посетил всички 531 клуба. Тези клубове минаха процес на прелицензиране в Министерството на спорта. Всички те имат дейност. Тези 531 клубове съществуват – Бербатов ги е посетил, изложил е пред тях своята теза. Бройката на клубовете варира – по време на четиригодишния период, през който се организира Конгресът, има клубове, които фалират, други кандидатстват да са нови членове. За следващия Конгрес бройката ще бъде различна. Тук се изрекоха доста неистини, които искам да уточним – първо, на всеки един Конгрес присъства по един наблюдател от ФИФА и от УЕФА, те не идват по покана на един или друг кандидат-президент. За миналия Конгрес наблюдатели бяха президентът на Немския футболен съюз и представител от ФИФА, който беше от Кипърския футболен съюз“.

За това ще сезираме Етичната комисия към УЕФА – това, че е уличен в корупция и е бил пиян, което той изрече във вашето студио, са абсолютни лъжи. Той си подаде оставката, тъй като знаете, че в Германия думите „морал“ и „честност“ имат различно значение от това в България, за това, че е получил като подарък часовник от свой колега от Изпълкома на УЕФА. Това е причината, поради която той си подава оставката. Той не е уличен в корупция, няма образувано дело срещу него, няма повдигнато обвинение, няма водено разследване, това са доста различни неща. И един уважаван в средите на футбола човек да не бъдат хвърлени такива обвинения срещу него, които нямат нищо общо с действителността“, сподели той относно изказването на Димитър Бербатов.

Няма недопуснати кандидати. Предишният Конгрес протече в две фази – първата беше отчет на ръководството за досега свършената работа, и съответно гласуване от Конгреса на освобождаване от отговорност на предишното ръководство – и втората фаза, е избор. Когато е изборът, тогава бяха допуснати всички кандидати. Те като кандидат-президенти нямат какво да правят в залата, когато се гласува дейността на старото ръководство. За 30 млн. лв държавата и общините построяват една спортна зала. Ние за 30 млн. лв сме построили спортна зала, хотел, административна сграда, пет игрища, трибуна, магазин за феновете, КПП и цялата инфраструктура, която е към обекта – асфалт, ток, вода, канал. На откриването на базата, на което присъстваха президентът на УЕФА Александър Чеферин и представителят на ФИФА Звонимир Бобан, казаха, че за парите, които ние сме усвоили, другите федерации не са успели да построят и половината от това, което ние сме построили“, заяви вицепрезидентът на БФС и продължи по въпроса с тегления кредит за базата на родния съюз:

Стойността на проекта е 30 млн. лв – към момента на завършване на сградата и да заплатим за извършеното строителство, имаше недостиг на средства във футболния съюз – поради тази причина се наложи да вземем кредит. Кредитната линия е в размер на 5 млн. лв, усвоеният кредит е за 3 200 000 лв, които са върнати още през 2019 и към момента БФС няма задължения към никого. Ипотеката е заличена през 2019. Аз съм построил десетки сгради, няма нищо страшно в това да се вземе кредит. Когато строиш нещо, в определен момент има недостиг на средства. Това може да го каже само човек, който не е построил нищо през живота си. В залата децата тренират не само футбол, а и волейбол, художествена гимнастика – към 5-6 часа вечерта много родители чакат децата си пред базата. Стопанисват ги фирми. Мога да потвърдя, че Николай Михайлов няма нищо общо с базата на футболния съюз“.

Ще влизат или с бърз антигенен тест на място или с ПСР тест до 24 часа от началото на Конгреса. Ще има отстояние, ще се опитаме да спазим всички противоепидемични мерки. Провокации винаги е имало на всички Конгреси, а сега и да има, няма да е изненада за никого. Няма как да се сложи за управляващ на bTV човек, който е завършил току-що, и няма един ден трудов стаж“, завърши той с препратка към Димитър Бербатов. /БГНЕС