Футболният сезон в Украйна стартира въпреки войната в страната

Украйна стартира новия футболен сезон независимо от продължаващата инвазия на Русия в страната в опит да даде морален тласък на разкъсваната от военни действия нация. В първия мач от новата кампания във Висшата лига Шахтьор Донецк и Металист 1925 от Харков направиха нулево равенство на Олимпийския стадион в Киев.

Мачовете от Висшата лига на страната ще се провеждат без публика.

В емоционална церемония преди първия съдийски сигнал, играчите на двата тима и реферите влязоха на терена с украински знамена и разкриха банер, който гласеше: „Ние сме от един и същи кураж“. Футболистите на Шахтьор носеха фланелки с надпис: „Донецк. Украйна ще победи“, докато играчите на Харков бяха с подобни тениски и надпис, гласящ: „Харков. Украйна ще победи“. В добавка, футболистите на Металист изиграха срещата с фланелки с емблемата на Въоръжените сили на Украйна вместо с традиционното си спонсорско лого.

След минута мълчание в памет на украинците, загинали в резултат на руската инвазия, първият удар на топката бе направен от украински войник. Мачовете ще се провеждат без публика поради съображения за сигурност. Войната има разрушителен ефект върху футболните клубове, в частност по-малките и по-неосигурени финансово такива. Два клуба от висшия футболен ешелон на страната – Мариупол и Десна Чернигов, получиха разрешение да пропуснат настоящия сезон с правото да се завърнат за следващия.

Решението за стартиране на сезона дошло от президента на Украйна Володимир Зеленски в опит да даде морален тласък и самочувствие на страната. Много клубове няма да играят домакинските си мачове в своите градове, а най-вече в западните и централните региони. Украинските футболни клубове решиха през април да сложат преждевременен край на предишния сезон, след като той бе прекъснат след започналата на 24 февруари руска инвазия. Шахтьор водеше на Динамо Киев с две точки на върха на таблицата, когато кампанията бе временно спряна, но от Лигата решиха сезонът да приключи без шампион. /БГНЕС