Г-20 не успя да постигне съгласие за пътна карта в областта на изкопаемите горива

Министрите на енергетиката от групата на Г-20, които се срещнаха в Индия, не успяха да постигнат съгласие по пътна карта за постепенно намаляване на използването на изкопаеми горива в световния енергиен микс.

В заключителното изявление след срещата дори не се споменават въглищата, които имат основен принос за глобалното затопляне, предаде АФП.

Това замърсяващо гориво е и основен източник на енергия за много развиващи се икономики като Индия - най-населената страна в света - и Китай, втората по големина икономика в света.

Участниците в кампанията бяха обезпокоени от неуспеха да се постигне споразумение в Гоа по целите на COP, включително утрояване на капацитета на възобновяемите енергийни източници в света и удвояване на енергийната ефективност до 2030 г.

Това се случи, въпреки че през май в Хирошима лидерите на Г-7 се споразумяха да "ускорят постепенното спиране на използването на изкопаеми горива".

Глобалните температури достигат рекордни стойности, предизвиквайки наводнения, бури и горещи вълни.

Обяснявайки патовата ситуация, председателят на Г-20 Индия заяви, че някои членове са подчертали значението на стремежа към "постепенно намаляване на неизползваните изкопаеми горива в съответствие с различните национални условия".

Но "други имаха различни виждания по въпроса, че технологиите за намаляване и отстраняване на замърсяването ще отговорят на тези опасения", добави той.

Олдън Майер, старши сътрудник в независимия мозъчен тръст за климата E3G, осъди резултата от срещата.

"В условията на температурни рекорди, които ежедневно се поставят по целия свят, и на излизане от контрол на последиците от изменението на климата светът трябваше да чуе ясен призив за действие от министрите на енергетиката на Г-20", каза той в изявление.

Тази седмица коалиция от ключови икономики на ЕС, включително Германия и Франция, и някои от най-уязвимите островни държави призоваха Г-20 да ускори плановете за постигане на нулеви нетни емисии и постепенно отказване от изкопаемите горива, като добавиха: "Човечеството не може да си позволи отлагане".

Те призоваха емисиите на парникови газове да достигнат своя връх най-късно до 2025 г. и да бъдат намалени с 43 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г., в съответствие с последните актуализации на експертите на ООН по въпросите на климата.

Но много развиващи се икономики твърдят, че развитият Запад трябва да плаща повече като исторически замърсител и причинител на парникови газове.

Те настояват, че всеки преход се нуждае от огромен капитал и нови технологии, а отказът от замърсяващите горива без достъпни алтернативи ще обрече огромното им население на бедност.

Домакинът на Г-20 - Индия - се ангажира да постигне нулеви нетни емисии до 2070 г., 20 години по-късно от ангажимента, поет от много други държави.

В доклад, изготвен за нейното председателство на Г-20, разходите за енергийния преход се оценяват на 4 трилиона долара годишно и се подчертава значението на евтиното финансиране за развиващите се страни и трансфера на технологии - ключово искане на Ню Делхи.

Някои големи производители на петрол също се противопоставят на бързия преход от изкопаеми горива.

Ед Кинг от ориентираната към климата комуникационна фирма GSCC обвини Русия и Саудитска Арабия за липсата на напредък на срещата.

Те "блокираха усилията за постигане на споразумение за утрояване на чистата енергия, насочено към намаляване на изкопаемите горива", написа Кинг в Туитър.

Шефът на петролната компания в Емирствата Султан Ал Джабер, който ще ръководи преговорите на COP28, заяви, че очаква изкопаемите горива да продължат да играят роля с използването на често спорни технологии за "намаляване" или неутрализиране на емисиите.

Той заяви, че постепенното намаляване на изкопаемите горива е "неизбежно" и "съществено", но не пожела да посочи срокове. /БГНЕС