Г-7 е твърдо решена да помогне на Украйна да спечели войната

Франция заяви, че Групата на седемте индустриализирани държави е решена да помогне на Украйна да спечели войната си срещу Русия, докато висшите дипломати на групата провеждат разговори в Северна Германия.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че страните от Г-7 са "много силно обединени" в желанието си да "продължат в дългосрочен план да подкрепят борбата на Украйна за нейния суверенитет до победата".

"В момента е много важно да продължим да оказваме натиск върху Владимир Путин, като доставяме повече оръжия на Украйна, като увеличаваме санкциите", заяви британският външен министър Лиз Тръс, пристигайки за втория ден от разговорите с колегите си от Г-7. "Единството на Г-7 е жизненоважно по време на тази криза", добави тя, цитирана от АФП.

Международните санкции срещу Русия трябва да останат в сила, докато всички нейни войски не напуснат Украйна, заяви министърът, цитирана от Би Би Си.

"Путин се унижава на световната сцена. Трябва да гарантираме, че той ще се сблъска с поражение в Украйна, което ще го лиши от всякаква полза и в крайна сметка ще ограничи по-нататъшната му агресия", каза тя.

"Най-добрата дългосрочна сигурност за Украйна ще дойде от това тя да може да се защитава сама. Това означава да предоставим на Украйна ясен път към оборудване, отговарящо на стандартите на НАТО", каза британският министър.

Тръс е обвинявана, че възприема рискован подход към войната, който може да доведе до по-нататъшно изостряне на ситуацията и да застраши мирните преговори или шансовете за деескалация. /БГНЕС