Г-7 обеща помощ за Украйна и нови санкции срещу Русия

Страните от Г-7 обещаха подкрепа за Украйна и нови санкции срещу Русия след виртуална среща по повод втората годишнина от инвазията на Москва.

В изявление след срещата, на която присъстваше и украинският президент Володимир Зеленски, лидерите обещаха да "повишат цената" на руската война срещу Украйна.

Лидерите на Г-7 не направиха публично изявление относно по-нататъшната военна помощ за Украйна, но призоваха за "одобряване на допълнителна подкрепа за преодоляване на оставащия бюджетен дефицит на Украйна за 2024 г.".

"Ще продължим да повишаваме цената на руската война, да редуцираме източниците на приходи на Русия и да възпрепятстваме усилията ѝ да изгради военната си машина", заявиха лидерите на Г-7.

Те призоваха Иран да спре да помага на руската армия и изразиха загриженост относно трансфера от китайски предприятия на оръжейни компоненти, военно оборудване и материали с двойна употреба към Москва.

Накрая лидерите на Г-7 поискаха от Русия да "изясни напълно обстоятелствата" около смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални.

Най-изявеният критик на режима на Путин, почина в арктически затвор миналата седмица при мистериозни обстоятелства.

След едноседмично престояване тялото на Навални най-накрая беше предадено на майка му, съобщиха от екипа на дисидента.

Зеленски използва срещата, за да призове за по-голяма подкрепа за своите изпаднали в затруднение военни сили.

"Знаете много добре всичко, от което се нуждаем, за да запазим небето си защитено, да укрепим армията си на сушата и знаете всичко, от което се нуждаем, за да поддържаме и продължаваме успехите си в морето. И знаете много добре, че всичко това ни е необходимо навреме, и ние разчитаме на вас", каза украинският президент.

Домакин на срещата на Г-7 от Киев беше италианският премиер Джорджа Мелони, тъй като Италия е ротационен председател на групата.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо и ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен също бяха в Киев за годишнината и присъстваха лично на заседанието

Това беше първата среща на Г-7 под италианско председателство.

Мелони отлетя за Полша и след това пътува с влак до Киев.

В интервю за италианския вестник Il Giornale тя обясни причините да отиде в Киев.

"Италия, Европа и Западът трябва да продължат да подкрепят Киев, защото защитата на Украйна означава да не допуснем война, да защитим националните си интереси и да предотвратим разпадането на международния ред, основан на правила", каза Мелони.

"Вярваме в европейското бъдеще на Украйна", добави тя, визирайки трескавите усилия на Киев да се присъедини към Европейския съюз.

В рамките на срещата бяха подписани двустранни споразумения за сигурност между Украйна, Италия и Канада./БГНЕС