Г-7 обсъжда връщането на Русия

Лидерите на страните от Г-7 обсъдиха на срещата си на върха във френския град Биариц въпроса за връщане към формата на Г-8 с участието на Русия, съобщава агенция Киодо, като се позовава на източници от японските правителствени кръгове.

Не се съобщават подробности около съдържанието на разговора, а източникът на агенцията казал, че тази информация „никога няма да бъде разкрита“.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп се съгласи с предложението на френския си колега Еманюел Макрон да покани Русия на срещата на върха на Г-7 през 2020 година в САЩ. Владимир Путин от своя страна заяви, че Русия счита всички контакти със страните от Г-7 за полезни и не изключва възобновяването на формата на Г-8. Германският канцлер Ангела Меркел свърза въпроса за възобновяването на формата Г-8 с напредъка в урегулирането на конфликта в Украйна.

Г-7 е асоциация на икономически развити страни, която включва Обединеното кралство, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Във формата на "седморка" клубът съществува от 1976 до 1997 година. След присъединяването на Русия тя стана известна като Г-8. През март 2014 г., в резултат на събитията в Украйна и произтичащата от това криза в отношенията между САЩ и Европа с Русия, западните членове на асоциацията решиха да се върнат във формата „седем“, докато президентът Барак Обама беше на власт във Вашингтон. /БГНЕС