Г-7: Плащане за руски газ в рубли е неприемливо

Заплащане на руския газ в рубли би било неприемливо, заявиха страните от Г-7, а германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че това искане показва, че президентът Владимир Путин е "притиснат до стената".

"Всички министри (на енергетиката) от Г-7 се съгласиха, че това е едностранно и явно нарушение на съществуващите споразумения", заяви Хабек, чиято страна председателства Групата на седемте най-индустриални държави. "Плащането в рубли е неприемливо и призоваваме съответните компании да не изпълняват искането на Путин."

Миналата седмица Путин обяви, че Русия ще приема плащания само в рубли за доставки на природен газ за "неприятелски страни", сред които е целият Европейски съюз.

Този ход идва в момент, когато Москва се бори да подкрепи икономиката си пред лицето на изтощителните санкции, наложени от Запада заради инвазията му в Украйна.

Клубът се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати.

Френският президент Еманюел Макрон още в петък отхвърли искането на Путин за газ срещу рубли.

„Руският ход не съответства на подписаното и не виждам защо ще го прилагаме", заяви Макрон.

Подобно на други европейски държави, Германия се надпреварва да намали голямата си зависимост от руския енергиен внос след войната в Украйна. Германия трябва да се откаже от руския петрол, газ и въглища, "за да не укрепва режима", каза Хабек, и защото Москва се е проявила като "ненадежден доставчик".

Берлин побърза да дръпне шалтера на огромния газопровод "Северен поток-2" с Русия в знак на протест срещу агресията на Путин. Но германското правителство досега се противопоставяше на призивите за бойкот на руския петрол и газ, като заяви, че това може да доведе до хаос в най-голямата европейска икономика. /БГНЕС