Г-7 се договори да намали зависимостта от руските доставки на ядрена енергия

Членовете на Групата на седемте (Г-7) се ангажираха съвместно да намалят зависимостта от руските доставки на ядрено гориво, за да създадат "диверсифицирана верига за доставки на гориво, свободна от руско влияние", се казва в съвместно изявление, цитирано от „Киев индипендънт“.

Въпреки усилията на Запада да се откаже от руските енергийни доставки, Москва остава най-големият доставчик на обогатен уран на световния пазар.

Росатом, руската държавна корпорация за атомна енергия, осигурява 30% от доставките на обогатен уран, закупени от ЕС, и 23% от тези, закупени от САЩ през 2022 г., се казва в доклада на Кралския институт за обединени услуги (RUSI) от март.

"Отбелязваме продължаващите усилия на държавите, които експлоатират реактори с руски дизайн, да постигнат напредък в осигуряването на договори за алтернативно ядрено гориво и да намалят зависимостите, свързани с резервни части, компоненти и услуги", се казва в изявлението, публикувано след двудневната министерска среща на върха в Торино, Италия.

Членовете на Г-7 се споразумяха също така да подпомагат страните, които се стремят да диверсифицират доставките си на гориво.

Изявлението беше публикувано в същия ден, в който Сенатът на САЩ прие закон за забрана на руския внос на обогатен уран.

Подписалите също така осъдиха продължаващата окупация и милитаризация на Запорожската атомна електроцентрала в Украйна от страна на Русия, като по този начин се създават "сериозни рискове за ядрената безопасност и сигурност с последици за по-широката международна общност".

Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата ядрена централа в Европа, е под руска окупация от март 2022 г. насам.

През целия период на окупация централата многократно е била изключвана от украинската електропреносна мрежа поради руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.

Руските войски също така са използвали централата като платформа за нанасяне на удари по Никопол, разположен точно от другата страна на язовир Каховка, и други украински селища в близост. /БГНЕС