Г-7 ще обсъди санкциите срещу руските диаманти

Лидерите на Г-7, които ще се срещнат в Япония, ще обсъдят налагането на санкции върху руската търговия с диаманти за милиарди долари, съобщи официален представител на ЕС, предаде АФП.

"Смятаме, че трябва да ограничим износа от руската търговия в този сектор", заяви служителят, като добави, че е малко вероятно Г-7 да постигне окончателно споразумение по икономически чувствителната тема в Япония.

През 2021 г. Русия е изнесла диаманти на стойност почти 5 млрд. долара, според Обсерваторията за икономическа сложност - проект за търговски данни, свързан с Масачузетския технологичен институт.

Обединените арабски емирства, Индия и Белгия, членка на ЕС, са сред най-големите вносители.

Служителят на ЕС заяви, че участието на Индия ще бъде от жизненоважно значение, за да се гарантира, че всеки режим на санкции ще има максимално въздействие.

"Бихме искали да започнем диалог с тях, тъй като диамантената индустрия е доста важна в Индия, не непременно от гледна точка на броя, а от гледна точка на политиката, символиката", каза служителят.

Индия има тесни военни връзки с Москва и никога не е осъждала нахлуването на Русия в Украйна.

Министър-председателят Нарендра Моди беше поканен на срещата на върха в Хирошима заедно с лидерите на други големи развиващи се икономики, които богатите демокрации от Г-7 се надяват да повлияят на Русия и Китай.

Страните от Г-7 наложиха безпрецедентни санкции на Русия през последната година, но стъпват внимателно в сектори, които биха могли да навредят на европейските икономики, все още възстановяващи се от пандемията от Ковид-19. /БГНЕС