Гълъб Донев: Откликнахме на апела за помощ от страна на РСМ за енергетиката

Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ – както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители на РСМ.

Това заяви министър-председателят Гълъб Донев по време на съвместен брифинг с колегата си от Северна Македония Димитър Ковачевски, който пристигна на еднодневно посещение в София, предаде репортер на БГНЕС.

Донев поясни, че двамата с Ковачевски са обсъждали сътрудничеството по линия на предоставяне на ток за РСМ да обхване периода до 31 март 2023 година. Бе посочено количеството от 200 мегаватчаса, без да се дават повече подробности дали става дума за месечни доставки или за някакъв друг период.

От сряда смесена работна група започва работа по сключване на договор в областта на електроенергията, потвърди Донев, казаното и от Димитър Ковачевски.

Ще бъдат постигнати и договорености за складиране на природен газ в „Чирен”, така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности, заяви българският министър-председател.

Той съобщи още, че двамата са се договорили и за задълбочаване на взаимното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, както и всички договорености по протоколите на Междуведомствената комисия.

Преди две години нямахме ваксини, сега нямаме ток. Заедно с България ще се обединим да намерим решение за снабдяване с електроенергия. Договорихме се до сряда да формираме работна група с участието на министерствата на икономиката и енергетиката на РС Македония и България, която да обсъди техническите възможности за доставка електричество. Това заяви министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Разговаряхме за количествата ток, които са ни необходими, съобщи Ковачевски. Той уточни, че в хода на разговорите двамата са обсъдили техническите параметри, капацитетите и преноса, както и цените на тока.

От думите на Ковачевски стана ясно, че двамата премиери са говорили и за възможностите на газохранилището „Чирен”.

Ковачевски изрази надежда, че в рамките от две седмици ще има решение и за РСМ, и за България, и за бизнесите, и за битовите потребители. /БГНЕС