Гълъб Донев: Питайте Шишков за милиардите, всичко е по процедури

Имате телефона на бившия министър Шишков, сега архитект, поканете го. Той на драго сърце ще обясни какво е направено. Това заяви бившият служебен премиер Гълъб Донев във връзка с информацията за преведени 4 милиарда лева на пътностроителни фирми през последните дни от управлението на служебното правителство.

„За първи път служебното правителство провежда обществени поръчки по пътното строителство, ремонта, поддръжката, зимното почистване. Това се прави за пръв път. За да се проведат обществени поръчки, те са стартирали в средата на февруари“, каза Донев по бТВ.

Той посочи, че в момента те са на финален етап и няма нито един подписан договор.

„Няма нито един лев преведен, това го направихме, за да не се окаже редовното правителство в ситуация, която ние се оказахме миналата година. Встъпихме в август месец и нямахме нито един договор за пътно поддържане, за каквото и да било“, посочи Донев.

Бившият служебен премиер потвърди пред бТВ, че е направил обществена поръчка. „Явили са се фирми. Обществената поръчка все още не е приключила. Тя е на финалния етап, така че следващият редовен министър може да реши да прекрати конкурса, може да реши да не сключи договорите, може да реши да прекласира фирмите. Няма никакво задължение“, каза Донев.

По темата за зам.-министрите, той каза, че те не са уволнени, а освободени. "Приемам това като една от лъжите, които се тиражират в публичното пространство - за саботаж. Освободих ги, защото голяма част от тях поискаха да бъдат освободени от мен преди новото правителство. За мен е учудващо, че двете най-големи коалиции нямат кадри за втория ешелон на властта, и оценяват положително работата на служебното правителство и експертизата на зам.-министрите и искат те да останат в управлението“, каза той.


Министри от новото правителство поискаха определени зам.-министри да не бъдат освобождавани, и аз съответно съм се съобразил след разговори със съответния зам.-министър.
Нормалната логика на нещата е всеки един Министерски съвет да дойде със своя политически кабинет, в него е министъра, зам.-министъра, началникът на кабинета.. Всеки, който е пожелал да остане - зам.-министри в три министерства, са останали, те са в МВнР, в МП. За МВнР лично Мария Габриел ми се обади да не се маха зам.-министъра, който ще ни представлява на форум на ОИСР, допълни Донев. Същото е и в МП, където зам.-министри са поискали да останат, а и при тях процедурата по освобождаване е по-сложна, каза още бившият премиер. Разбира се, че това не е саботаж, категоричен бе Донев.


Той отрече да е пипан фискалният резерв. На седмична база в момента към 5 юни той е 10,2 млрд. лв., категорично тези пари не са пипани. Там са и парите и на Сребърния фонд, и средствата от ЕС в размер на около 4 млрд. Фискалният резерв е попълнен и в изключително добро състояние, уточни Донев. /БГНЕС