Гьоков: ИТН има воля за подкрепа на политики в полза на хората

В социалната сфера имаме до голяма степен съвпадения. То не може да бъде различно, защото след 12 години управление на ГЕРБ трябва да се прави нещо в полза на хората. Това заяви депутатът от левицата Георги Гьоков след срещата на партията му с представители на „Има такъв народ“, акцент в която са били социалните политики, предаде репортер на БГНЕС.

„В общите неща сме в една посока. За преизчисляването на пенсиите разликата ни с тях е, че те твърдят, че до края на годината, с този бюджет, приет от ГЕРБ, няма как да се направи това преизчисление. Ангажират се с цялостна реформа в пенсионната система, включително и с преизчисляване от 1 януари нататък. Ние ги предупредихме, че нашето желание е да се случи по-рано, защото хората го очакват. Ние държим на нашето предложение“, коментира Гьоков за проведените разговори.

Двете партии нямат различия и във вижданията си за подкрепа на младите хора и семейства, допълни още депутатът. „Решения бързи в социалната сфера не може да се получат, колкото и да ни се иска и на нас, и на тях“, допълни още той. Ще доведат ли тези разговори до това БСП да подкрепи кабинета на „Има такъв народ“, Гьоков отговори: „Много бързате с отговора на този въпрос, сега срещата беше само по политики“.

Разговорите между партиите в новия парламент по различните политики продължават и идните дни, а крайната цел е постигането на максимално широка подкрепа за съставянето на следващия кабинет. Темите утре ще бъдат здравеопазване и образование. В тях участват всички парламентарно представени формации, с изключение на ГЕРБ-СДС. /БГНЕС