Гьоков: Работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите след 30 юни

Работна група с експерти на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт ще подготви различни варианти за преизчисляване на пенсиите след 30 юни, които ще бъдат предложени на Народното събрание. Целта е да се разработят различни предложения за тяхното увеличение, които да компенсират спирането на изплащането на ковид добавката от 60 лв. след юни“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков на съвместен брифинг с управителя на НОИ Ивайло Иванов.

В проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване се предвижда от 1 юли всички пенсии да бъдат осъвременени с 6,1%. „Този ръст едва ли ще покрие инфлацията и затова правителството подготвя други варианти“, обясни министър Гьоков.

Той подчерта, че с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени и допълнителни суми на пенсионерите, които през януари са получили по-ниска сума от сбора на индивидуалната им пенсия и добавката за ковид спрямо декември 2021 г. „В размера на януарските плащания влиза и плащане по преизчислената пенсия за 7 дни от декември, тъй като пенсиите бяха преизчислени от 25 декември, по решение на 46-тото Народно събрание. Това плащане, за тези 7 дни от декември през януари – няма да го има за следващите месеци“, обърна внимание Гьоков. Той обясни, че такива доплащания ще има до края на месец юни.

Министър Гьоков обясни и, че още днес над 690 хиляди пенсионери ще получат еднократно, допълнително плащане към пенсията си в размер на 75 лева, за това, че доброволно са завършили ваксинационния си цикъл срещу ковид. Тази сума се получава еднократно и се превежда в различен ден от този, определен за получаване на пенсиите.

„Стига да завършат своя ваксинационен цикъл, до края на месец юни и всички останали пенсионери, без значение на каква възраст са и каква пенсия получават, могат да се възползват от тази еднократна добавка“, обясни министърът. /БГНЕС