Гърдев: България трябва да бъде различна, РСМ да спре дискриминацията

България трябва да изглежда различно в сравнение с последните 12 години. Това е желанието на хората, които излязоха на площадите и подкрепиха партиите на промяната, включително „Има такъв народ“.

България не поставя никакви предварителни условия пред РС Македония. Ние им помогнахме да имат независима държава и да станат член на НАТО. Скопие трябва да спре дискриминацията на гражданите с българско самосъзнание, защото това е нарушение на базовите европейски ценности.

Външната политика на България трябва да бъде ориентирана не само към устояването на националния интерес, но и към българите, живеещи в чужбина.

Това заяви в интервю за БГНЕС Димитър Гърдев, международен секретар на партия „Има такъв народ“ и председател на Комисията по външна политика в 46 Народно събрание.

България не трябва да е последна в ЕС

Страната ни се нуждае на първо място от едно адекватно управление, което да реши най-главния въпрос – здравната криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, подчерта Гърдев.

Според него ковид кризата беше предизвикана от „неадекватните решения на предишните управляващи. Ако не бяха те, нещата щяха да изглеждат различно“.

Той подчерта като абсурдно да се поръчат 90% от ваксините само от една-единствена фирма, която не е успяла да изпълни ангажиментите си.

„В първите месеци на кризата България се оказа, че няма необходимите количества ваксини, а тогава хората искаха да се ваксинират. Антиваксърските настроения се засилиха впоследствие. Те са резултат от неадекватните управленски постъпки“, каза Гърдев.

Той посочи като проблем и фактът, че най-уязвимото население – възрастните хора – не са били ваксинирани сред първите.

„Абсурдно е да излиза един министър-председател и самоволно да заявява от екрана на медиите: Забранявам ваксинирането с еди-коя си ваксина. Това също отдръпна много от хората. Ако не бяха взети тези конкретни решения, ние нямахме да имаме тези отрицателни резултати още в самото начало“, заяви Димитър Гърдев.

Други важни неща, които трябва да се променят са подобряване на медийната среда и извършването на съдебна реформа.

РСМ да спре дискриминацията и да не погазва европейските ценности

Международният секретар на ИТН смята, че настоящите отношения с РСМ могат да бъдат разглеждани и като шанс за България, защото София поставя във фокуса на внимание проблеми, които в продължение на десетилетия са били неглижирани.

На първо място това е проблемът с дискриминацията на македонските граждани с български паспорт, които са над 120 хиляди души.

„РСМ се оказа единствената държава на Земята, където да си българин е отрицателно в нарицателен наратив. Това дори се използва в кампанията за последните местни избори в Скопие, където един от кандидатите бе обвиняван, че притежава български паспорт. Нашите съграждани не могат да кандидатстват за държавни служби или други позиции, защото там има графа националност и българската не е призната. Човекът с български паспорт трябва да се откаже от такова гражданство, въпреки че неговите предци са такива, за да постъпи на работа. Това е чиста дискриминация“, заяви Гърдев.

Той заяви, че с този проблем се занимава Съвета на Европа, където председателства нашата делегация.

„Дискриминацията на българите е абсолютно нарушаване на основните европейски принципи. Тук не става дума за междудържавен спор, тук става дума за основите на демокрацията, а тя е свързана с човешките права и премахването на всякаква форма на дискриминация“, подчерта Гърдев.

В същото време той е оптимист, защото между нашите две държави има подписан Договор, който е приет с абсолютно единодушно от двете страни преди 4 години. Проблемът е в това, че клаузите в този договор не се изпълняват.

„България няма предварителни условия пред РСМ. Тя е тази държава, която съдейства да имат независима държава, която ги подкрепи и по време на борбата с терора, не само на думи, а и с военна техника. Бяхме водеща държава, която ги подкрепи за НАТО абсолютно безрезервно, изведохме ги по целия път. Когато преди две години пътят пред РСМ за ЕС беше стопиран от изключително мощни държави – Франция, Нидерландия и др – България беше единствената, която остави този път отворен“, подчерта Гърдев.

Той заяви, че София няма проблем с европейското членство на нашите съседи, това е основен приоритет, имаме проблем с някои прояви срещу българите.

Външна политика ориентирана към българите

Външната политика на България трябва да бъде ориентирана не само към устояването на националния интерес, но и към българите, живеещи в чужбина.

„Тяхното право да участват във вътрешнополитическия живот, затова ние от ИТН променихме Изборния кодекс. Отвориха се много повече секции в чужбина, въведохме машинното гласуване, дадохме възможност на всеки един български гражданин да упражни вота си“, каза Гърдев.

Той посочи, че нашите дипломатически представителства трябва да бъдат адекватни на нуждите на тези наши диаспори. Преди всичко в защита на техните социални придобивки. „Отдавна си поставяме за цел облекчаване на визовата политика на САЩ, разрешаване на нашите сънародници да пътуват свободно до този важен наш съюзник“, каза Гърдев.

Той заяви, че МВнР трябва да бъде достъпно за всеки един българин от всяка една точка на планетата. За целта трябва да се използват новите технологии: интерактивни портали, обратна връзка, мобилно приложение, които да бъдат достъпни от всеки един телефон. /БГНЕС