Гърдев: Нежеланието на РСМ да изпълнява Договора е проблем за България

Неизпълнението от РСМ на Договора с България от 2017 г. представлява проблем за София и тя не вижда причини тези проблеми да бъдат пренасяни на европейска почва. Това заяви в интервю за БГНЕС Димитър Гърдев, председател на Комисията по външна политика в 46 Народно събрание.

Във връзка със срещата на върха ЕС-Западни Балкани, чийто домакин е ротационният председател на Съвета на ЕС Словения, с Димитър Гърдев коментираме причините довели до блокирането на започването на преговорния процес от РСМ и каква трябва да бъде нашата позиция.

Още в началото на разговора Гърдев подчерта, че позицията на България е единна – ние искаме да видим всички страни от Западните Балкани в ЕС, защото това е добре за сигурността на региона. Нашата позиция остава непроменена и се основана на Декларацията, която беше приета от 44 НС, от рамковата конвенция, която беше приета от Министерски съвет и от позицията на БАН.

„В това отношение нямаме абсолютно никаква промяна на становището нито в Комисията по външна политика, нито в двата парламента 45 и 46, нито от служебното правителство, нито от президентската институция“, подчерта Гърдев.

„С нашите приятели и партньори от РСМ срещаме редица трудности. Те са свързани с тяхното забавяне и нежелание за изпълнение на някои от точките на двустранния Договор от 2017 г. България вижда в това потенциални проблеми и не смятаме, че те трябва да бъдат пренесени на европейска почва“, каза председателят на Комисията по външна политика и депутат от партията "Има такъв народ" . Той е категоричен, че би било грешка в процеса на присъединяване да се връщаме към всяка една от главите, които касаят нашите проблеми и тогава те да бъдат отстранявани.

Димитър Гърдев призова властите в РСМ да се върнат към момента, в който сме били заедно и когато България в ускорен порядък подкрепяше европейската перспектива на РСМ.

Но, за съжаление, през последната година и половина ситуацията коренно се промени – блокирана бе работата на междуведомствената комисия по историческите въпроси, РСМ започна да демонстрира сближаване с местни и локални инициативи като „Мини Шенген“ с държави, които не са членове на ЕС.

„Това повдига въпроса кой е истинският приоритет на външнополитическа ориентация. Дали ще си правим някакви балкански пясъчници или ще се активират възможностите, които дава европейското членство. Има въпроси, които ни безпокоят, и на които очакваме отговори от нашите партньори“, заяви Гърдев.

Той подчерта, че РСМ не бива да подменя историята, защото това представлява основата на позицията на една държава и един народ в настоящето. Другият важен въпрос е за езика и националната самобитност.

„Не бива да имаме никакви териториални и малцинствени претенции един към друг. Тези претенции, изопачаването на историята, определянето на идентичността без да са съгласни всички останали винаги е водело до лоши последици на Балканите“, каза Гърдев и добави, че РСМ ясно трябва да заяви, че няма никакви териториални претенции към географски области и малцинства в България. /БГНЕС