Гърдев от ИТН: РСМ да изпълнява договора, България не поставя нови условия

Ние имаме единно мнение, че е стратегически важно разширяването на Европейския съюз, особено със Западните Балкани. Позицията за РС Македония се базира на решението на парламента, рамковата позиция на Министерски съвет и на позицията на БАН.

Това каза експертът по външна политика и международен секретар на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" Димитър Гърдев за състоянието на двустранните ни отношения с РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.

"Ние същевременно си даваме ясна сметка, че трябва да търсим една по-голяма комуникация с нашите западни партньори. Да не оставаме така в едно небитие, защото нашата позиция е правилна.

Най-важното за нас е да видим РС Македония като част от ЕС и България да бъде заобиколена само от приятелски държави и страни-членки", поясни още Гърдев в отговор на въпрос на Агенция БГНЕС и подчерта: Българската позиция трябва да бъде по-ясно комуникирана с нашите партньори от ЕС. Ние имаме подписан договор, имаме ясно поети ангажименти, виждаме как се изпълнява техния договор, който подписаха с Гърция.

Според Гърдев "нашите партньори от ЕС трябва да са наясно, че ние не искаме нищо повече". "Ние не сме поставили нови условия към РС Македония. Всичко, за което настояваме е разписано в Договора за приятелство и добросъседство. България не е направила никакви обструкции за приемането им в ЕС, не сме поставили нищо ново. Единственото, което се стремим е бързо и активно да си изпълнят поетите задължения. И ние ще поемем задължение да помагаме на тази държава за ефективното и бързо членство", каза още Гърдев пред БГНЕС.

На въпрос на Агенция БГНЕС дали е необходимо парламентът да приема нова декларация за отношенията ни с РСМ международният секретар на "Има такъв народ" отговори: Обстоятелствата не налагат промяната на декларацията, приета от 44-то Народно събрание. Преговорите са динамични, нека да видим какво ще бъде становището на РС Македония и на правителството на Зоран Заев. Там текат процеси по приемане на тяхната декларация. Нека първо да сработи нашия парламент и комисията за външна политика и ще действаме съобразно новите предложения. Някои от тях могат да бъдат и по-добри. /БГНЕС