Гърци купуват в България за 300 евро фалшиви сертификати за ваксинация

Гърци, които не искат да бъдат ваксинирани, но искат да имат сертификат за ваксинация, нелегално, на цена от 300 евро, получават европейски сертификати в България, без изобщо да са ваксинирани, съобщи гръцката държавна телевизия EРТ, цитирайки един от посредниците между гръцки граждани и българската мрежа.

Според телевизията българската мрежа вече е активна в северната част на страната, а човекът, който говори пред ЕРТ, обяснява, че това е мрежа в България и посредничи само при интерес на гръцки гражданин, за да получи ЕС сертификат за ваксинация, без изобщо да е ваксиниран.

„Отиваш в България, дават ти удостоверение, проверяваш името, приготвяш го, проверяваш дали всичко е правилно, плащаш и тръгваш“, обяснява посредникът пред ЕРТ и допълва, че проверката става чрез сканиране на кода, при което се появява точното име на заинтересованото лице и зелен знак, че ваксинацията е завършена.

Цялата процедура по думите му трае 15 минути, нужно е само да отидете лично до София и да платите 300 евро.

Той разкрива, че лично знае за най-малко 100 удостоверения, издадени на гърци в северната част на страната през последните три месеца. /БГНЕС