Гърция гледа към съседна Италия за съхранение на газ

Гърция води разговори с Италия, за да провери дали може да съхранява газ в съседната страна като част от усилията за осигуряване на доставките, ако руските потоци бъдат прекъснати, съобщи гръцкият енергиен регулатор, цитиран от "Катимерини".

Миналия месец страните от Европейския съюз и законодателите постигнаха споразумение по закон за запълване на газовите хранилища преди зимата като част от усилията им за създаване на буфер за доставки.

Гърция не разполага със съоръжения за съхранение на газ и ще трябва да складира достатъчно газ в други държави, за да покрие 15% от годишното си потребление, което миналата година възлизаше на около 7 млрд. куб. м.

"Проучваме какво количество може да се съхранява и какво може да се използва технически", заяви пред репортери ръководителят на гръцкия енергиен регулатор Атанасиос Дагумас.

Атина е близо до финализиране на предложението си, преди да го представи на Европейската комисия, каза Дагумас.

Гърция заяви, че ще увеличи покупките на втечнен природен газ (LNG), ще използва свободните мощности за производство на електроенергия от въглища и ще превключи четири газови електроцентрали на дизелово гориво, в случай че Русия намали доставките. В момента Гърция разполага с едно съоръжение край Атина, което може да съхранява 225 000 куб. м втечнен природен газ и да го регазифицира. Нейният газов оператор DESFA ще наеме плаващо съоръжение за съхранение, което се очаква да бъде закотвено в близост до съоръжението за втечнен природен газ следващия месец, за да увеличи капацитета му за съхранение със 130 000 куб. м., заяви служител на DESFA пред Ройтерс.

Съгласно законопроект, внесен от правителството в парламента, DESFA ще наеме съоръжението за срок до 12 месеца с възможност за удължаване с шест месеца. /БГНЕС

Атина / Гърция