Гърция издирва десетки мигранти в морето

Гръцката брегова охрана съобщи, че във вторник е участвала в две отделни спасителни операции в търсене на десетки мигранти, за които се предполага, че са изчезнали в бурните води.

Говорител на бреговата охрана заяви, че близо 60 души се смятат за изчезнали близо до остров Евия, след като лодката им е потънала при ветрове със скорост над 60 км/ч.

"Една от нашите патрулни лодки спаси девет души от едно островче", заявиха от там пред АФП. "Те казаха, че на борда е имало около 68 души."

Подобна операция се е провела и край остров Самос за издирване на осем души, за които се смята, че от понеделник са изчезнали.

Четирима спасени мигранти заявиха, че на борда на преобърнала се лодка е имало 12 души.

Гърция, Италия и Испания са дестинации за хора, бягащи от Африка и Близкия изток в търсене на безопасност и по-добър живот в Европейския съюз.

Гръцката брегова охрана съобщи, че през първите осем месеца на годината е спасила около 1500 души, в сравнение с по-малко от 600 души миналата година.

Гръцки служители твърдят, че трафикантите на хора сега често избират по-дълъг и опасен маршрут на юг в опит да достигнат Италия, като плават от Ливан вместо от Турция, за да заобиколят патрулите на ЕС в Егейско море. /БГНЕС, АФП

Атина / Гърция