Гърция отблъсква мигранти със звукови оръдия

Евросъюзът изрази загриженост от използването на звукови оръдия от Гърция за стряскане и отблъскване на мигранти далеч от нейните граници, съобщи в. „Сабах”.

Акустичното устройство с голям обсег или „звуково оръдие“ е с размерите на малък телевизор, но може да съответства на силата на звука на реактивен двигател.

Това е част от голям набор от физически и експериментални нови цифрови бариери, които се инсталират и тестват на 200-километровата гръцка граница с Турция, за да спират хората да влизат в ЕС без разрешение.

Говорителят на Европейската комисия Адалберт Янц заяви, че изпълнителната власт на ЕС „отбеляза със загриженост съобщенията в медиите относно тази звукова оръдейна система“ и ще търси информация от Атина за нейното използване.

Янц заяви, че докато страните-членки на ЕС като Гърция са упълномощени да решават как да управляват своите граници, техните методи „трябва да отговарят на европейските основни права, включително правото на достойнство“.

„Мерките трябва да бъдат пропорционални и да зачитат основните права, включително правото на убежище и принципа на незавръщане“, каза той, имайки предвид политиката да не се връщат хора през границите, които са преминали, преди да имат шанс да кандидатстват за убежище.

„Принудителното връщане“, известно още като отблъсквания, е забранено съгласно законодателството на ЕС и международните договори за бежанци. /БГНЕС