Гърция отменя продажбата на пристанище Александруполис

Гърция прекратява приватизацията на северното си пристанище Александруполис и реши, че то трябва да остане държавно, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

Мицотакис заяви, че "геополитическите събития" са накарали да се преосмисли сделката за продажба на мажоритарния дял от съоръжението на частни инвеститори, предаде Ройтерс.

Александруполис има потенциала да се превърне в енергиен център за Централна Европа. Той е разположен в Северна Гърция, близо до границите с България и Турция.

Планира се създаването на плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на газ.

"Правителството реши, че при настоящите обстоятелства Александруполис има толкова голямо стратегическо, геополитическо и енергийно значение за нашата страна, че трябва да остане под юрисдикцията на гръцката общественост", заяви Мицотакис.

През септември Гърция получи две оферти за 67% дял от пристанището. Миналата година бяха избрани четирима инвеститори за продажбата.

Офертите бяха от „Quintana Infrastructure and Development“ чрез „Liberty Port Holdings Single Member“ и „International Port Investments Alexandroupolis“, което е съвместно предприятие на „Black Summit Financial Group“, „Euroports“, „EFA Group“ и GEK „Terna“. /БГНЕС

Атина / Гърция