Гърция отваря археологическите обекти, фризьорските и козметичните салони

Фризьорските и козметичните салони, както и археологическите обекти в Гърция от днес започват работа при спазване на специални здравни протоколи. Това се случва на фона на третата вълна от коронавирусната пандемия с увеличен брой на новозаразените и почти пълни болнични заведения.

Позицията на гръцкото правителство е, че отслабването на рестрикциите не означава и отваряне, а опит да се намерят варианти за намаляване на натиска върху гражданите заради налаганите до момента мерки. Предвид се взема и обществената умора от затварянето, тъй като от 7 ноември 2020 г. Гърция е в карантина.

Археологическите обекти, сред които и Акрополът, ще бъдат отворени след четири и половина месеца принудителна ваканция. Те ще спазват специални протоколи, а гражданите ще могат да ги посещават, само ако са в рамките на тяхната община и могат да стигнат до там пеша или на велосипед, а не с автомобил.

Разрешено е влизането на групи до трима души, с изключение на семейства. Носенето на маска, както и спазването на дистанция са задължителни.

Министърът на културата на Гърция Лина Мендони посети вчера Акропола пред днешното отваряне и заяви, че „археологическите обекти в цялата страна, както и откритите пространства, имат готовност да приемат посетители, като предоставят възможност да се разтоварят от натиска на карантината, продължила няколко месеца, и в същото време предоставяйки възможност за забавление и образователни разходки”.

Фризьорските и козметичните салони ще работят само с предварително запазени часове и в изпълнение на здравните протоколи.

И за фризьорските салони, и за археологическите обекти гражданите трябва задължително да изпратят СМС, което е практика в Гърция вече от повече от четири месеца.

По данни на Националния институт за обществено здраве към вчерашна дата, в интензивните отделения на болниците в страната има 674 пациенти, което е рекорден брой, а здравната система е под сериозен натиск. /БГНЕС, МИА

Атина / Гърция