Гърция привлича технологични гиганти

Представители на водещи технологични компании сред които Microsoft, Meta и Google разговаряха с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис в Давос тази седмица за по-нататъшното включване на Гърция в техните международни инфраструктурни мрежи и за сътрудничеството с правителството и на други нива.

Мицотакис се срещна с президента по развитие на бизнеса на Google за Европа, Близкия изток и Африка Мат Бритин и обсъди перспективата за увеличаване на инвестициите на компанията в Гърция. Двамата разговаряха и за по-широкото използване на инструментите, които мултинационалната компания предлага в Гърция за програми за цифрово обучение и предприемачество, особено в областта на туризма, както и за плановете на Google за нейната Синя подводна кабелна система, свързваща Европа, Азия и Близкия изток. Бяха обсъдени и перспективите Google да препоръчва Гърция на своите служители за дистанционна работа.

Друга среща на Мицотакис в Давос беше с председателя и главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, заедно с президента на компанията Брад Смит. Те обсъдиха изпълнението на инвестицията на Microsoft за създаване на център в Атика с три центъра за данни. Мицотакис говори за развитието на технологичния сектор в Гърция, за динамичната екосистема от стартиращи предприятия, които привличат силен инвеститорски интерес, и за висококвалифицираните човешки ресурси в страната. Майкрософт поддържа редовни контакти с гръцките министерства всяка седмица, за да популяризира своите проекти от общ интерес в Гърция.

Ник Клег, президентът по глобалните въпроси в Meta, също имаше среща с гръцкия министър-председател в Давос. Двамата се съгласиха, че Гърция ще бъде оценена като възможна локация за персонала на Meta, като Клег отбеляза, че компанията ще наеме 10 000 служители в Европа през следващите години, много от които биха могли да бъдат гърци./БГНЕС