Гърция с мерки за 3,2 млрд. евро за справяне с цените на енергията

Гърция анонсира нови мерки в подкрепа на гражданите на фона на покачващите се цени на електроенергията, съобщава „Катимерини“.

През юни 60% от увеличението ще бъде субсидирано за всички сметки за електроенергия, които са били начислени на потребителите и са издадени от декември 2021 г. до май 2022 г., заяви министърът на финансите Христос Стайкурас по време на днешната пресконференция за мерките за подкрепа на потребителите, обявена от министър-председателя Кириакос Мицотакис.

Mинистърът на финансите Христос Стайкурас

Министърът на финансите отбеляза също така, че общите разходи за мерките за подкрепа на потребителите ще се увеличат до края на 2022 г. до 3,2 млрд. евро. От тях 1,2 млрд. евро ще бъдат поети от държавния бюджет, а останалите ще дойдат от средствата на Фонда за енергиен преход в комбинация със специалната 90% такса, която ще бъде наложена върху текущите печалби на енергийните дружества. Тази тежест е част от разчетите на Министерството на финансите, съдържащи се в ревизираната програма за стабилност, която беше представена на ЕС миналата седмица.

Мярката се отнася за домакинства със семеен доход до 45 000 евро.

Новите мерки, обявени вчера от министър-председателя за справяне с високите цени на електроенергията, включват пакет от четири интервенции, които ще поемат от 70 до 80% от увеличението на цената на киловатчас за домакинствата, предприятията и земеделските производители. Пакетът от мерки е с хоризонт през следващите 12 месеца и включва, наред с другото, връщане на 60% от допълнителните такси по сметката за електроенергия от декември до май, в размер до 600 евро. В същото време за май и юни всяко увеличение на потреблението над субсидираните до момента 300 kwh ще бъде покрито на 50%.

От юли ще бъде приложена двойна интервенция както на пазара на едро, така и на пазара на дребно на енергия, ще се определи непряк таван на пазара на дребно и ще се стабилизират цените на дребно за следващите 6-12 месеца.

През май и юни ще продължат субсидиите за сметките за електроенергия и газ на домакинствата и предприятията, съобщи министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

В основните жилища за първите 300 kWh се поемат 86% от увеличението на разходите за електроенергия, като средната помощ ще възлиза на 56,6 евро на месец. За първите 150 kWh субсидията е определена на 205 евро/ MWh. За месечно потребление от 151 до 300 kWh на 160 евро/ MWh. За общото потребление над 300 kWh на месец размерът на субсидията възлиза на 100 евро/ MWh. За всички неосновни жилища се субсидира общото потребление със 100 евро / MWh, за да се поеме 50% от увеличението. За бенефициентите на Социалната тарифа за домакинствата субсидията ще възлиза на 215 евро / MWh за общото потребление, с цел да се абсорбира 100% от увеличението. Общият размер на субсидията за битовите потребители през май ще бъде 200 млн. евро. Размерът на субсидията за юни ще бъде обявен в края на май. За стопанските потребители единичната цена на субсидията е определена на 120 / MWh през май за общото потребление. Освен това за малки и средни предприятия с електрозахранване до 35 kVA и за всички пекарни, независимо от електрозахранването, се увеличава общото потребление с допълнителна субсидия от 50 евро / MWh. Така че общата субсидия за единица енергия възлиза на 170 за май. Тя се отнася за 1 250 000 млн. професионални услуги на фирми като: ресторанти, магазини, павилиони, галантерия, фризьорски салони, офиси, пекарни и се оценява на 35 млн. евро за април. Като цяло през май общата субсидия възлиза на 260 млн. евро.

При природния газ държавната субсидия за домакинствата ще бъде в размер на 20 евро за топлинен MWh през май за всички домакинства и за общото месечно потребление.

"От 1 юли пристъпваме към драстична институционална намеса на енергийния пазар. По-конкретно, прилагаме нов компенсаторен механизъм за електроцентралите, който се основава на действителните им оперативни разходи и по този начин се откъсва от цената на енергията на едро, която все още се влияе от международната цена на газа", каза Скрекас.

По този начин се възстановяват общите надплатени суми на производителите на електроенергия, които за следващото полугодие се оценяват на 1,630 млрд. евро. Като цяло, заедно със субсидиите от бюджета и Фонда за енергиен преход, през следващите шест месеца общата финансова подкрепа за сметките за електроенергия ще доближи 3,2 млрд. евро. /БГНЕС