Гърция става хъб за втечнен газ към света

Гърция се превръща в хъб за втечнен природен газ към останалата част на света, заяви в интервю за CNBC Евангелос Митилинеос, председател и главен изпълнителен директор на регистрираната в Атина Mytilineos Group.

"Гърция има уникално географско положение, тъй като има по-лесен достъп на север. Италия вече е много голям пазар, който вече в продължение на няколко години си доставя газ от Африка с помощта на директен тръбопровод. Западна Европа разполага със собствена инфраструктура. В Гърция нещата стоят по различен начин в сравнение с други места, като България, Северна Македония, Румъния - в цяла Югоизточна Европа е необходима инфраструктура. Ето защо Гърция става толкова популярна и е необходим толкова голям обем втечнен природен газ, за да се покрие цялото търсене", каза той.

Митилинеос отново отправи критики по отношение на справянето на Европейския съюз с енергийните разходи за индустрията и заплахата от деиндустриализация на Европа: особено след прилагането на закона на Байдън за ограничаване на инфлацията (ЗОИ). В качеството си на президент на Eurometaux той обеща, че ще продължи да защитава европейската индустрия.

"Смятам, че Съединените щати постъпиха правилно в този момент, а европейците изостават от тях", заяви Митилинеос. /БГНЕС