Гърция удължи до 31 май правилата за влизане на граждани на трети страни

Гърция удължи до 31 май правилата за влизане на чужди граждани, като съвместното междуведомствено решение беше публикувано в официалния правителствен вестник.

На 14 май Гърция отвори своите граници за туристи, но не от всички страни.

В Гърция има временна забрана за влизане в страната на граждани на трети страни „от съображения за защита на общественото здраве от по-нататъшното разпространение на коронавируса COVID-19“.

Забраната не се отнася за граждани на страните-членки на Европейския съюз и Шенгенското споразумение, както и за постоянно пребиваващи в 21 държави, чийто списък е публикуван. Това са Австралия, Северна Македония, Обединени арабски емирства, САЩ, Великобритания, Израел, Канада, Беларус, Бахрейн, Нова Зеландия, Южна Корея, Катар, Китай, Кувейт, Украйна, Руанда, Руската федерация, Саудитска Арабия, Сърбия, Сингапур и Тайланд. Гражданите на тези страни могат да влизат в Гърция по всякакъв начин и с всякакви транспортни средства.

Пътуващите, независимо от националността, трябва да попълнят електронния PLF (формуляр за локация на пътници) на https://travel.gov.gr един ден преди да пристигнат в страната, като посочат своите данни за контакт в Гърция. Потвърждението за попълване на формуляра PLF, което автоматично се изпраща по имейл до пътника, се счита за необходим документ на пътуващия. За влизане в страната се счита валиден PLF формуляр с QR код. Въздушният превозвач е длъжен да провери формуляра преди качването в самолета.

При пристигането си пътникът на авиокомпанията трябва да покаже документа на служителите на генералния секретариат на Гражданска защита и националната организация за обществено здраве.

Документите могат да бъдат на английски, френски, немски, италиански, испански или руски, те трябва да бъдат издадени от държавна агенция и в съответствие със съответното законодателство, се казва в документа.

Това задължение важи и за непълнолетни лица на възраст над пет години.

На летището на пристигане може да се направи произволен тест за COVID-19. Ако пътешественикът е тестван на случаен принцип, той трябва да изчака резултатите. В случай на положителен тест и откриване на коронавирус, пътникът ще бъде поставен под карантина за 14 дни, се казва в постановлението.

Документът отбелязва, че при всички случаи пристигналите трябва по време на престоя си в Гърция да спазват спешните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса COVID-19 наравно с всички.

Влизането в Гърция е разрешено през международни летища, морските пристанища Патра, Игуменица и Керкира, граничните контролно-пропускателни пунктове Промахон и Ормениу, отворени денонощно, както и Евзони и Нимфея, работещи от 7 до 23 часа. /БГНЕС